Prima ședință a noii legislaturi a Consiliului Facultății de Teologie din Arad

​În urma alegerilor finalizate în această primăvară, au fost alese noile structuri de conducere ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” Arad, pentru mandatul 2016-2020.
​Astfel, după trecerea vacanței de Sfintele Paști, noul decan, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, a convocat prima ședință a noului Consiliu Profesoral, pentru data de 23 mai, la care au luat parte toate cadrele didactice ale instituției, în calitate de invitați, ședința fiind prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de doi dintre colaboratorii de la centrul eparhial: protos. lect. dr. Iustin Popovici, consilier cultural și pr. Octavian Blaj, consilier economic.
​În debutul ședinței, părintele decan a mulțumit ÎPS Timotei pentru încrederea acordată, odată cu acordarea binecuvântării pentru a candida la această funcție, precum și pentru bucuria și onoarea de a fi alături de Facultatea de Teologie în acest moment de nou început, dată fiind investirea unei noi conduceri administrative. Răspunzând acestor cuvinte, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe noul decan și noua conducere, evidențiind câteva dintre coordonatele ce trebuie avute în vedere în viitor, pentru bunul mers al acestei școli teologice, care trebuie să răspundă deopotrivă atât exigențelor academice cât și celor bisericești. În această ordine de idei au fost discutate și unele aspecte privitoare la apropiatul proces de renovare a clădirii Facultății.
​Pe ordinea de zi s-au regăsit mai multe puncte. Pe primul plan s-a aflat o informare din partea decanului, în care preacucernicia sa a adus cuvântul de mulțumire și de apreciere către Chiriarh, pentru faptul că a acordat binecuvântarea conducătorului Facultății de a participa la Conferințele preoțești, ce au și debutat în această zi, în care să se poată prezenta proiectul de colaborare a Facultății arădene cu parohiile din Arhiepiscopie. Aceasta arătă deschiderea, susținerea și întărirea acestei instituții academice istorice și de prestigiu, atât din partea centrului eparhial, cât și din partea preoților, care sunt asumați ca parteneri în acest proces continuu de creștere a școlii teologice arădene.
A fost prezentat, apoi, un raport detaliat în urma participării delegației Facultății arădene la Colegiul Decanilor desfășurat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Facultatea de Teologie sin Sibiu. Din această delegație au făcut parte pr. prof. dr. Cristinel Ioja și pr. lect. dr. Filip Albu.
În altă ordine de idei s-au reliefat și colaborările academice ce s-au manifestat, în perioada recentă, cu vizite ale câtorva cadre didactice în instituții partenere, prin diferite programe internaționale. Aici au fost prezentate informații și impresii de către cei implicați. Astfel, părinții profesori Adrian Murg și Filip Albu, au fost prezenți, în săptămâna 9-13 mai, într-un teaching programm la Facultatea de Teologie din Sofia (Bulgaria), prin departamentul Erasmus. Arhid. conf. dr. Casius Cuțaru a făcut parte din delegația Patriarhiei Române ce a întreprins o vizită de o săptămână în Iran, pentru a pune bazele unei colaborări pentru un viitor centru de studii interreligioase. Tot pe acest palier a fost adusă în atenție problematica Centrului de Studii al Facultății care va avea o nouă conducere și noi coordonate de lucru.
În finalul ședinței au fost făcute precizări cu privire la examenele de admitere și de finalizare a studiilor pentru studenții de la programele de licență și de la cele de master.
Pr. Filip Albu

image