Cerc pastoral la Parohia Horia

Parohia Horia, protopopiatul Arad, a găzduit duminică, 26.06.2016, întrunirea preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de P.C. Preot Berceanu- Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I.

Întrunirea a debutat la ora 1800, în biserica parohială, prin oficierea slujbei Vecerniei săvârşită de preoţii prezenţi, la finalul căreia părintele Petru Berceanu de la Parohia Vladimirescu a prezentat referatul cu tema „Tinerii credincioși- bucurie pentru familie, Biserică și neam.” Tema se încadrează în tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în acest an, dedicat educației religioase a tineretului creștin ortodox.

În începutul referatului părintele a schițat contextul social actual, dominat de o criză de ideal și de orientare spirituală a tinerilor, context în care Biserica este chemată să-și intensifice lucrarea alături de familie și Școală în formarea tinerei generații. Abandonul școlar, destrămarea familiilor, sărăcia, şomajul, plecarea părinților la muncă în străinătate, delicvenţa şi violenţa juvenilă, nesiguranţa zilei, incertitudinea viitorului, se constituie în tot atâtea cauze ale crizei educației în școală și în familie.

Parohia, ca familie bisericească, trebuie să se îngrijească de toate vârstele, însă trebuie să arate un interes deosebit față de copii şi tineri, deoarece aceștia sunt speranțe ale poporului nostru, iar, din cauza provocărilor sociale, această vârstă prezintă cele mai acute probleme și determină continuitatea sau discontinuitatea tradiției bisericești în viața societății noastre. În calitate de părinți sufletești, preoții trebuie să poarte o grijă cu atât mai mare creșterii spirituale a copiilor și tinerilor. Fiecare om trăiește la vârsta tinereții o dorință puternică a dăruirii de sine și a primirii iubirii altora, dar și dorința de a da sens vieții sale proprii. Biserica este datoare să fie atentă și sensibilă la viața tinerilor. Unii dintre ei trăiesc, adeseori, temeri, dezamăgiri, rupturi de afecțiune, răniri lăuntrice, criza încrederii în semenii lor, comunicare dificilă cu părinții și cu profesorii. Sunt însetați de autenticitate și de esențial. Se află în căutarea unei îndrumări spirituale care să-i poată învăța să trăiască în comuniune de iubire și să dea un sens vieţii lor prezente şi viitoare. Preotul trebuie să manifeste un comportament deschis și apropiat, față de tineri trebuie să fie sensibil și receptiv față de nevoile și frământările specifice vârstei lor și, mai ales, trebuie să probeze spirit de jertfă sau dăruire de sine, răbdare şi generozitate.

Familia, locul unde părinții împreună cu copiii şi tinerii cultivă credința creștină, are vocația de a fi cu adevărat „Biserica de acasă”, în care iubirea Preasfintei Treimi, dobândită prin rugăciune, devine izvor de iubire, pace și bucurie pentru toți membrii ei.Familiile creștine trebuie încurajate să-și crească copiii în credință și dragoste față de Dumnezeu şi de semeni.

Școala are vocația de a fi, alături de Biserică și Familie, activă și creatoare în educația copiilor și a tinerilor. Prin demersul educațional-formativ desfășurat în cadrul orelor de religie în școala primară, gimnaziu și liceu, profesorul de religie vine în ajutorul elevilor, oferindu-le șansa de cunoaștere progresivă și dinamică a Iubirii lui Dumnezeu, arătată în Iisus Hristos, a mai menționat părintele referent.

În încheiere, părintele prof. Adrian Murg, preot paroh al parohiei Horia, a mulțumit părintelui Petru Berceanu pentru referatul prezentat, pentru frumoasele cuvinte și îndemnuri puse la sufletul celor prezenți. Totodată printele paroh a mulțumit preoților și credincioșilor prezenți pentru împreună- rugăciune și pentru momentele de înălțare duhovnicească.

Pr. Ilota Sorin

Parohia Aluniș

cerc pastoral