CERC PASTORAL MISIONAR ȘI LANSAREA MONOGRAFIEI SATULUI ÎN FILIA LEASA

În după amiaza zilei de sâmbătă, 25 iunie 2016, preoții Cercului Pastoral-Misionar Hălmagiu, condus din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei de preotul Cristian-Mihăiță Bacoș, s-au întrunit  în biserica din satul Leasa. În debutul întrunirii s-a săvârșit slujba de ,,Te Deum” în prezența unui număr mare de enoriași ai acestei parohii și a unor invitați de seamă. Părintele paroh Ioan Florea în cuvântul său a amintit că ,,un colțișor din Țara Moților, satul Leasa, își împletește istoria și destinul său cu cea a ținutului Hălmagiului”. După aceea a avut loc prezentarea Monografiei satului Leasa, scrisă de domnul  ing. Ioan Cotoc.    

Cu acest prilej, autorul și-a prezentat lucrarea ,,Rădăcini și neamuri” afirmând că ,,închin această carte tuturor acelora din satul Leasa, care s-au jertfit pentru credință și neam”. Lucrarea cuprinde  așezarea satului, toponimia, istoria, populația, activitățile locuitorilor, biserica, școala, portul, folclorul, datini și obiceiuri, precum și genealogia familiilor din satul Leasa. În încheierea prezentării aduce mulțumiri colaboratorilor și sponsorilor col. Nicolae Slev, col. r. Gheorghe Dărău, dir. Lazăr Popescu, d-l Vasile Lazăr, prof. dr. Augustin Mureșan și ing. Vasile Faur.

După terminarea prezentării preotul Șerban Adrian Ioan din Parohia Poienari a susținut în fața preoților următoarele teme:

  1. Importanța prezenței și participării tinerilor la viața comunității creștine;
  2. Colaboratorii preotului în activitatea pastorală din parohie;
  3. Sfânta Liturghie cea mai înaltă formă de adorare a lui Dumnezeu;

Părintele prezintă că e foarte important ca tinerii să fie prezenți și să participe activ la viața comunității creștine, deoarece ei vor fi viitorul de mâine ai societății și bisericilor noastre, iar preotul are menirea de a-i atrage și a-i implica în comunitatea creștină.     Dintre colaboratorii preotului în activitatea pastorală, părintele amintește că un rol esențial îl are profesorul de religie, care prin prezența și implicarea lui în Biserică este un model pentru elevii săi.  Totodată, au fost prezentate o serie de activități ale tinerilor desfășurate de fiecare parohie. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă.

Pr. Cristian-Mihăiță Bacoș

IMG_20160625_160416

IMG_20160625_161555