În data de 25 iunie a.c., un grup de credicioși ai parohiei ortodoxe din Aluniș, a participat la un pelerinaj organizat la mănăstirea Izbuc din județul Bihor. Pelerinajul a fost organizat de pr. paroh Ilota Sorin prin Agenția de pelerinaje Basilica, a Patriarhiei Române.
La mănăstirea Izbuc, pelerinii au fost întâmpinați de părintele Antonie, ghidul acestei sfinte mănăstiri și viețuitor al obștii monahale. Acesta a prezentat un scurt istoric al mănăstirii, vorbind credincioșilor despre minunatele odoare ce se găsesc în incinta mănăstirii și anume: racla cu părticele din moaștele Sf. Nectarie de la Eghina, mare tămăduitor și făcător de minuni, o altă raclă cu o parte din moaștele marelui ierarh al Ardealului, Sf. Andrei Șaguna, o raclă cu moaște de la 13 sfinți din întreaga lume ortodoxă, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și o icoană pictată de părintele Arsenie Boca în anul 1929- Mântuitorul rugându-Se în grădina Ghetsimani. Cel mai mare odor al mănăstirii este o părticică din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.
O mare bucurie pentru pelerinii din Aluniș a fost Izvorul tămăduitor, care reprezintă un fenomen unic. Acesta izvorăște și se retrage în munte, apoi iarăși izvorăște și se revarsă, apoi retrăgându-se din nou. Acest fenomen carstic este unic întrucât sunt perioade în care acest fenomen se declanșează și alte perioade nu se declanșează. Bucuria noastră a fost că în timpul pelerinajului acest fenomen s-a produs în repetate rânduri, cei prezenți rămând impresionați de acest fapt.
O parte importantă a grupului de pelerini l-au reprezentat tinerii. Întrucât anul acesta 2016 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox , părintele paroh s-a gândit să răsplătească dragostea și atașamentul față de biserica parohială a unor tineri, oferindu-le acest pelerinaj. Tinerii în parohia Aluniș sprijină activitățile Bisericii, implicându-se alături de preotul lor în activități culturale, misionar-filantropice și gospodărești.
La întorcerea de la mănăstirea Izbuc, s-a făcut o oprire în satul Lazuri, locul de baștină a majorității locuitorilor din Aluniș. În anii ’50, o mare parte din locuitorii din Lazuri au fost colonizați în Aluniș. Astfel reîntoarcerea lor în satul natal a reprentat un moment emoționant. La biserica din Lazuri am fost așteptați de părintele Silviu Buda, parohul acestei parohii, dimpreună cu credincioșii săi, care au pregătit oaspeților o agapă. Cei prezenți au depănat amintiri, bucurându-se de revederea unora cu alții.
La finalul pelerinajului, credincioșii din Aluniș au fost răsplătiți cu diplome din partea Agenției de pelerinaje Basilica, toți declarându-se bucuroși și încărcați sufletește de acest pelerinaj. Menționăm că Parohia Aluniș a organizat și anul trecut pelerinaje la mănăstirile Prislop și Crișan (jud. Hunedoara), credincioșii participând de fiecare dată într-un număr frumos și îmbogățindu- se duhovnicește prin vizitarea locurilor pline de spiritualitate, istorie și cultură.