HRAMUL PARACLISULUI ARHIEPISCOPAL DIN CIMITIRUL POMENIREA

Paraclisul arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Cimitirul Pomenirea din Municipiul Arad și-a cinstit, miercuri, 29 iunie 2016, ocrotitorii. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. din sobor au făcut parte preoţii Ioan Pagubă, Dacian Nan, Codin Şimonca-Opriţa şi Dan Nicolau şi arhid. Tiberiu Ardelean.

Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat de preotul slujitor al bisericii, Ioan Pagubă, înconjurat de un număr mare de credincioşi, dar şi de copiii care au primit binecuvântarea  arhierească în această zi de sărbătoare.

 

În cuvântul de învăţătură Chiriarhul a vorbit despre  ,,Apostolicitatea Bisericii” (în contextul citirilor scripturistice ale zilei: II Cor. 11, 12; Matei 16), aceasta ilustrată mai ales prin cultul divin legat de sărbătoarea Rusaliilor şi a Sfinţilor Apostoli, anul acesta scoasă în evidenţă prin apropierea datelor de prăznuire, subliniindu-se faptul că întemeierea Bisericii este pe temelia celor pe care Mântuitorul i-a ales spre continuarea misiunii Sale. Sfinţii pomeniţi acum se numără în rândul ucenicilor, înţelegând atât pe cei 12 cât şi pe cei 70, imnografia ca şi iconografia dându-le locul cuvenit şi la ziua fiecăruia. Clerul Bisericii reprezintă succesiunea lor în lucrarea harului dumnezeiesc la mântuirea lumii, respectând principiul sinodalităţii aşa cum s-a putut vedea recent la Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei, ţinut în Insula Creta din Grecia. Fiind şi în ajun de sărbătoare a celor ce ostenesc în latura învăţământului, într-un an omagial închinat de Patriarhia Română educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox primim îndemnul de a cere binecuvântarea Sfinţilor Apostoli ca învăţători ai lumii pentru încununarea unei sfinte misiuni consacrate formării generaţiilor viitoare, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, s-a săvârşit o slujbă de pomenire a ctitorilor sfântului lăcaş, mutaţi la Domnul după care, potrivit tradiţiei, s-a făcut înconjorul bisericii.

Preotul învăţător Ioan Pagubă, slujitor la acest paraclis, a mulţumit chiriarhului pentru grija pe care o poartă permanent sfântului locaş şi pentru slujirea arhierească cu prilejul hramului.

Protos. Iustin Popovici

DSCF6664

DSCF6667

DSCF6705

DSCN7206

DSCN7208