Cursuri de prim ajutor în Lipova

Arhiepiscopia Aradului a organizat în data de 15 iulie 2016 prin Sectorul Social Filantropic și Misionar, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie Română – Filiala Județeană Arad, cursuri de prim ajutor conform Legii 139/1995 și 524/2004 la Protopopiatul Lipova.
Cursurile au fost susținute de Dna Roxana Dragoș – asistent medical la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) și Dl. Bogdan Drăgan – referent social în cadrul Crucii Roșii Române – Filiala Arad.
Cursul de prim ajutor susținut de Crucea Roșie Română vine în sprijinul perfecționării preoților și a membrilor Comitetelor Parohiale în conformitate cu atribuțiile acestora prevăzute în Statutul de Organizare BOR, dar și a parohiilor care organizează pelerinaje și tabere creștine pentru copii. Conform ordinului Ministerul Educației Nr. 3.060/ 3 februarie 2014 privind Condițiile de organizare a taberelor, excursiilor, expedițiilor și a altor activități de timp liber, în momentul în care se constituie grupul, organizatorii sunt obligați să se asigure că, pe toată durata taberei/excursiei, existentă o persoană specializată în acordarea primului ajutor.
„În cadrul cursurilor interactive au fost prezentate diferite soluții la anumite probleme care ar putea apărea în desfășurarea activității cursanților. După exemplul bunului samarinean care a oferit primul ajutor celui căzut între tâlhari, tot la fel și preoții de astăzi ar trebui să cunoască și aceste tehnici moderne de acordare a primului ajutor în caz de nevoie. Deasemenea foarte interesante au fost și metodele de resuscitare a copiilor în caz de accident, incendiu sau înnec.” – a menționat părintele consilier social Gabriel Mariș – coordonator al programului.
La acest curs au participat 38 de preoți din cadrul protopopiatului, avându-l în mijlocul lor pe Prea Onoratul Părinte Ioan-Terentie Jidoi – Protopop de Lipova. Cursul s-a finalizat cu un examen, în urma căruia, toți cei înscriși au primit un certificat de absolvire și o legitimație, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază.
Programul social de instruire în acordarea de prim ajutor a fost desfășurat în toate protopopiatele eparhiei, totalizând 132 de persoane specializate în acest sens, majoritatea preoți.

Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Aradului