Prezență arhierească la zilele comunei Vinga

Sâmbătă, 30 iulie 2016, credincioșii din parohia Ortodoxă Vinga, în frunte cu domnul Primar Sorin Negrei și domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Ovidiu-Sergiu Bâlcea, au avut bucuria de al avea în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului.
Cu această ocazie Ierarhul înconjurat de un sobor de preoți alcătuit din Protopopul de Florida, Dumitru Viorel Sasu, Pr. Ic. Stavr. Liviu Suciu, pr.ic. Nicolae Ursu de la Parohia Mănăștur și de actualul preot paroh Răzvan Sas, au săvârșit la orele dimineții o slujbă de parastas pentru toți preoții și protopopii care au slujit de-a lungul timpului în această Parohie.
După acest eveniment, în sala de ședințe a Consililui local a avut loc un Sipozion consacrat aniversării a 90 de ani de la Sfințirea noii biserici ortodoxe din Vinga, moderat de domnul inginer Ioan Rancov, om de cultură, istoric dar și fost primar al acestei localități.
Cu această ocazie IPS Arhiepiscop Timotei a vorbit celor prezenți despre importanţa localităţii din punct de vedere bisericesc insistând asupra legăturilor cu importantele centre, între care se află Timişoara şi Aradul, în care au activat cei trei protopopi care au şi slujit în acest sfânt locaș și pe care i-a cunoscut personal Patrichie Țiucra(1917-1926) ctitorul acestei biserici care în urma meritelor sale deosebite a fost numit protopop al Timișoarei având un rol deosebit la ridicarea Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Sava Traian Seculin(1926-1937) care s-a impus prin prestanță și respect precum și de muzicologul Alexandru Bocșianu (1936-1967), care încă înainte de a veni la Vinga ca protopop, a funcţionat în Corul mixt Doina Banatului al Parohiei Timișoara Principele Carol în luna noiembrie 1931, devenind și primul lui dirijor. Pentru activitatea muzicală deosebită diaconul Alexandru Bocșianu a fost ales secretar în Comitetul Județean al Asociației Corurilor și Fanfarelor Române din Banat pe județul Timiș Torontal cu sediul la Timișoara. În plus şi principalii constructori ai bisericii, adică arhitecţii Ştefan Toth şi Constantin Purcariu. De asemenea, a elogiat ţinuta credincioşilor din Vinga ilustrată de buna înţelegere ecumenică şi cetăţenească între cei de diferite naţionalităţi şi culte religioase.
De asemenea au luat cuvântul și ceilalți preoți care au slujit în acest locaș sfânt Pr. Prot Viorel Sasu(19676-1974), Pr.Ic stavr. Liviu Suciu(1974-2014) care în alocuțiunile lor și-au adus aminte de vremurile frumoase petrecute în această parohie.
Tot în cadrul acestui eveniment a fost prezentată și monografia Biserica Ortodoxă din Vinga –scurt istoric- scrisă de ing. Ioan Rancov și pr. Răzvan Sas.
După terminarea simpozionului oficialitățile locale și județene au fost invitate la inaugurarea parcului de agrement atât pentru cei tineri cât și pentru cei vârstnici, un loc în care se pot desfășura de acum înainte activități culturale dar și sportive, primarul adresând un cuvânt despre importanţa acestui parc. O alocuţiune a fost rostită şi de către reprezentantul Consiliului Judeţean. În discuţiile purtate la masa oficială s-au accentuat bunele raporturi dintotdeauna dintre  românii şi bulgarii din aceste părţi,  la evenimeni fiind prezentă şi o delegaţie a acestora de peste hotare. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei i-a felicitat pe organizatori pentru noile realizări.  Ziua s-a încheiat cu o agapă creștină.
A transmis, Preot Răzvan Sas

image

image

image