Duminică, 21 august 2016, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din parohia Rădeşti, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au participat credincioşi din parohia Rădeşti şi parohiile învecinate.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”, preotul Vesa Ioan de la parohia Iosășel, a susţinut temele: 1.Cultivarea iubirii, prieteniei și respectului față de aproapele-fapta bună și ajutorarea tinerilor.
2.Personalitatea, educația culturală și activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în slujba limbii române.
În susținerea temei părintele spunea: activitatea educațional-religioasă desfășurată la nivelul parohiei, trebuie să fie o șansă pentru tineri, de a redescoperii Biserica de azi, ca fiind locul unde sunt bine primiți respectați și iubiți, loc al comuniunii și al prieteniei dezinteresate, loc al frumuseții rugăciunii, al împărtășirii reciproce al bucuriilor credinței, al trăirii păcii lăuntrice și întâlnirii cu Dumnezeu.
În acest sens Biserica este datoare să fie atentă și sensibilă la viața tinerilor.
În ce privește cea de a doua temă, activitatea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul în slujba limbii române, Sfântul Ierarh s-a remarcat în lupta pentru introducerea limbii române în cult, în locul celei slavone.De asemenea el rămâne prin tot ceea ce a lăsat posterității un spirit plurivalent, o adevărată vistierie de daruri, iar prin opera sa cea mai cunoscută Didahiile, Antim Ivireanul poate fi numit ctitor al limbii literare românești.
Au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Daşcău Ovidiu a mulţumit tuturor pentru participare.Seara s-a încheiat cu o agapă fraţească.
Moț Aurelian Iulian