Sfințire de proschinitare la Catedrala Veche din Arad

​Cu deosebită solemnitate, în seara zilei de miercuri, 10 august 2016, după slujba Vecerniei și a Paraclisului Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop TIMOTEI, împreună cu părinții slujitori ai Catedralei Vechi din Arad, a sfințit două proschinitare (tetrapoade) care vor fi așezate în pronaosul bisericii, spre închinare. Un proschinitar este închinat Maicii Domnului având icoana Născătoarei de Dumnezeu numită „a profeților”, iar celălalt este închinat Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul bisericii catedrale, având o copie a icoanei făcătoare de minuni a Înaintemergătorului, aflată în biserica Mănăstirii Dionisiu din Sfântul Munte Athos.
Tetrapoadele au fost confecționate în atelierul sculptorului Doru Fofiu, după modelul tronului Maicii Domnului de pe solee astfel încât, să fie în armonie cu întregul ansamblu arhitectural din interiorul bisericii.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop TIMOTEI s-a referit la cinstirea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul, cu atât mai mult cu cât, luna august cuprinde sărbători deosebite în cinstea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul, dar și a Mântuitorului, alcătuind astfel icoana Judecății de Apoi, icoana veșniciei. În continuarea cuvântului său, Înaltpreasfinția Sa, a subliniat și faptul că ne aflăm într-un răstimp binecuvântat al postului și că icoana nu este altceva decât o pregustare a Împărăției veșnice, o împărtășire de slava cea veșnică, arătată pe Tabor.
La rândul său, Preacucernicul Părinte Traian-Ioan Micoroi, Parohul Catedralei Vechi, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru bunăvoința de a fi în mijlocul credincioșilor Parohiei Arad-Centru, la un astfel de moment, luând în considerare și faptul că cele două tetrapoade au fost făcute din donațiile credincioșilor.
Prof. dr. Marcel Tang

image

image

image

image

image