Cerc misionar în parohia Cil

Parohia Cil, protopopiatul Sebiş a găzduit duminică 25.09.2016, întrunirea preoţilor din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel.
Întrunirea a debutat la ora 1600 prin oficierea Sfintei Taine a Maslului, la care au participat credincioşi din parohia Cil şi parohiile învecinate.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”, preotul Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, a susţinut temele: 1.Rolul orei de religie și catehezei bisericești pentru tineri.2.Sfântul Ierarh și Mucenic Antim Ivireanul, misionar și sprijinitor al românilor transilvăneni în apărarea dreptei credințe.
În susținerea temei părintele spunea, rolul disciplinei religie și al catehezei pentru tineri este foarte important, deoarece, pe lângă însușirea principalelor învățături de credință, reguli, tradiții și evenimente religioase ale bisericii ortodoxe, elevii dobândesc și deprinderi, obișnuințe spirituale, care îi înalță, îi fac mai buni, mai respectuoși, mai responsabili.
Elevii vor înțelege treptat și în mod liber, că toate acestea sunt un rezultat al dragostei lui Dumnezeu pentru oameni și răspunsul omului la chemarea divinității.
​În cea de a doua temă părintele Silviu, arăta că Sfântul Ierarh și Mucenic Antim Ivireanul și-a slujit patria adoptivă, în primul rând pe calea tiparului, încât el poate fi considerat alături de Coresi, drept cel mai de seamă tipograf din vechea cultură românească.De activitatea lui tipografică se leagă și strădaniile sale pentru introducerea completă și definitivă a limbii române în slujbele bisericești.
După susţinerea temelor au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, preotul Curechean Alin a mulţumit preoţilor si credincioşilor pentru participare.Seara s-a încheiat cu o agapă fraţească.​

​Moţ Aurelian Iulian

image

image