Cerc pastoral – misionar în parohia Şiclău

Parohia Şiclău din protopopiatul Arad, a găzduit în prima duminică a anului bisericesc, întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş coordonați din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Dumitru Daniel-Mirel.

Întrunirea a debutat la ora 1800, în biserica parohială cu hramul „Schimbarea la Faţă”, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârşită de cei 13 preoţi prezenţi și în fața credincioșilor.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Pavel Ioan de la parohia Sintea Mare, care a arătat că Taina Sfântului Maslu este lucrarea sfântă săvârșită în numele Sfintei Treimi, de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credincioșilor bolnavi harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești, întărirea su­fletească dar nu în ultimul rând iertarea păcatelor, așa cum reiese din cuvintele Sfântului Apostol Iacov: ,,Și rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, și de va fi făcut păcate se vor ierta lui”. (Iacov 5, 15).

Textul pericopei evanghelice a zilei, în care ne este redată pilda datornicului nemilostiv (Matei18; 23-35) ne arată, în acest sens, iertarea pe care noi o primim de la Dumnezeu și iertarea pe care trebuie să o arătăm semenilor, cea dintâi fiind infinit mai importantă, precum și avertismentul Mântuitorului: ,,Tot așa și Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veți ierta – fiecare fratelui său – din  inimile voastre”.

În continuare, părintele paroh Radu Sava, sub contextul „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și  a „Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”,  a susţinut referatele având ca teme:  Importanța catehizării tinerilor; Sfântul Antim Ivireanul – model pentru preoți. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 18 septembrie, în parohia Nădab.

Pr. Oprea Mihai, Parohia Țipari

20160904_201543