Tineri arădeni la ITO Bucuresti, 1-4 Septembrie 2016

Un grup de 40 de tineri ortodocşi arădeni au participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea. Cea de-a patra ediţie a acestei întâlniri a avut loc la Bucureşti, în perioada 1-4 septembrie 2016, participanţii fiind elevi premianţi la Olimpiada de Religie, elevi seminarişti, membri ASCOR, tineri care se implică prin voluntariat în activităţile derulate în parohii ale eparhiei şi profesori de religie. La această manifestare au participat în jur de 2500 de tineri din eparhiile din ţară şi diaspora. Organizatorii au declarat ca obiective ale intâlnirii următoarele: participarea la viaţa spirituală a comunităţilor locale din Bucureşti, creşterea nivelului de informare şi formare a tinerilor cu privire la valorile tradiţiei, istoriei, ştiinţei şi a artei locale, naţionale şi universale, promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor, redefinirea conceptului de bucurie din perspectiva întâlnirii cu Hristos, conştientizarea că adevăratul succes în viaţă este legat de virtuţi şi valori spirituale, etc.

După cum preciza şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel „prezenţa tinerilor la ITO, în Bucureşti, reprezintă un program duhovnicesc, pe traseul lor de formare spirituală, culturală şi socială, care facilitează un schimb de experienţă pentru dezvoltarea ulterioară a activităţilor de tineret din viaţa Bisericii”. În acest sens, tinerii participanţi s-au implicat cu bucurie şi entuziasm în o serie de activităţi organizate sub genericul „Iisus Hristos – Bucuria Vieţii”: două sesiuni-atelier de lucru, în unităţi de învăţământ din Capitală, în care s-a discutat despre importanţa şi impactul implicării tinerilor în viaţa parohiei, momente de rugăciune organizate la Biserica Precupeţii Noi şi pe Dealul Mitropoliei/Dealul Patriarhiei, (loc pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a numit sugestiv Colina Bucuriei, subliniid prin aceasta afinitatea vocaţională cu numele capitalei-Bucureşti). Pe lângă aceste sesiuni programul a conţinut şi un concert în parcul IOR, unde artişti precum Smiley, Elena Gheorghe, Liana Stanciu şi Dan Negru au încântat inimile celor prezenţi cu hiturile lor şi au îndemnat tinerii să nu-şi uite “casa”, limba, tradiţiile şi credinţa.

Una din serile programului a găzduit, în Sala Palatului, o conferinţă duhovnicească interesantă susţinută de diac. Sorin Mihalache şi Liana Stanciu, preşedinte APOR, urmată de Procesiunea Luminilor, moment în care tinerii, purtând candele aprinse au parcurs traseul Sala Palatului – Colina Bucuriei intonând pricesne şi cântece patriotice; procesiunea s-a încheiat cu rugăciunea de seară la care a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi alţi ierarhi ortodocşi din ţară şi lume.

Activităţile recreative au completat cu succes momentele de înaltă încărcătură duhovnicească, toate acestea contribuind la asigurarea unei atmosfere de destindere, încât –aşa cum sublinia Preafericitul Părinte Patriarh- „ceea ce rămâne în urma acestor întâlniri este BUCURIA, bucuria comunicării, a comuniunii şi a întâlnirii cu Hristos”. Evenimentul s-a încheiat cu participarea la prima Sfântă Liturghie oficiată pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului şi festivitatea de încheiere, moment în care s-a predat ştafeta grupului de tineri din Arhiepiscopia Iaşilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tinerilor prezenţi cuvântul de încheiere al Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea – 2016, intitulat “ Bucuria comuniunii și dinamica misiunii creștine” şi a rostit rugăciunea de călătorie pentru tineri şi i-a binecuvântat. În final s-a intonat imnul ITO 2016, versuri şi linie melodic ce vor rămâne mult timp în mintea celor prezenţi şi le vor trezi amintiri plăcute.

Tinerii din Arhiepiscopia Aradului au fost găzduiţi în Complexul Studenţesc Grozăveşti, spaţiu unde voluntarii le-au oferit momente de reală prietenie creştinească.
Mulţumim Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului şi tuturor celor care, prin sprijinul acordat, au făcut posibilă participarea tinerilor la ITO 2016.
…ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCŞI 2017 – IAŞI…

diac. prof. SIRCA FLORIN,
inspector şcolar, ISJ Arad

image

image

image