Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș cinstit de bănățeni

Mii de credincioși bănățeni au venit la Catedrala Mitropolitană din Timişoara pentru a cinsti pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul acestor locuri. De șase decenii timișorenii prăznuiesc al doilea hram al catedralei mitropolitane, pe Sf. Iosif cel Nou, Mitropolitul Timișoarei, cinstit în Biserica Ortodoxă Română în fiecare an la 15 septembrie.

Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, din soborul slujitor au mai făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, strareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Epifania” a Protopopiatelor Timișoara I şi II, condusă de prof. Nicolae Șincari.

În cadrul evenimentului au fost prezente oficialități locale și județene, reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean, invitați, precum și numeroși credincioși din mitropolie. De asemenea, au mai fost prezenți elevi ai Școlii Ortodoxe Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara care, la finalul slujbei, au interpretat un buchet de pricesne, specifice acestui important moment.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a schițat principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model pentru toți dreptmăritorii creștinii.

La final, în semn de prețuire și dragoste frățească, Chiriarhul Banatului a oferit ierarhilor oaspeți câte o icoană a Maicii Domnului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a prezentat credincioșilor cartea Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, 360 de ani de la înveșnicire și 60 de ani de la canonizare, apărută la Editura Partoș, lucrarea Paraclisul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și un CD ce conține imnuri închinate ocrotitorului Banatului.

Cu ocazia hramului, sfintele moaşte vor rămâne spre închinare şi cinstire până vineri, 16 septembrie, când, după Slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, săvârşită de la ora 18:00, acestea vor fi reaşezate în locul obişnuit de închinare, din dreapta naosului catedralei.

sursa: mitropolia-banatului.ro

dsc_3654-copy-large

dsc_3660-copy-large

dsc_3676-copy-large

dsc_3702-copy-large

dsc_3743-large