Acoperământul Maicii Domnului sărbătorit la Mănăstirea Arad-Gai

Mănăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul,Arad-Gai din Arhiepiscopia Aradului și-a sărbătorit sâmbătă, 1 octombrie 2016, unul dintre hramuri, hram închinat Acoperământului Maicii Domnului. Foarte mulți credincioşi au  participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie care a fost oficiată de un sobor de preoţi, condus de Înaltpreacuviosul Părinte Arhim.  Ilarion Tăucean, stareţul Sfintei Mănăstiri Feredeu, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Răspunsurile liturgice au fost date de obştea monahală de maici.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit credincioșilor despre importanța acestei sărbători închinată Maicii Domnului, sub titlul ,,Gânduri de hram”, dat fiind faptul că din şirul sărbătorilor închinate Maicii Domnului, în afara celor mari, ca o corespondenţă la acestea trei cinstite aparte – Brâul, Acoperământul şi Veşmântul – reprezintă şi hramul noii biserici mănăstireşti de la Arad-Gai, dintre ele predominantă fiind cea de astăzi; fiecare însă purtând cugetul şi spre câte una dintre trebuinţele vieţii omeneşti, în ordinea amintită – hrana, îmbrăcămintea şi adăpostul – înţelegând atât în sens material cât şi spiritual pentru ceea ce înseamnă cumpătare şi dreaptă socoteală, bună rânduială în trăirea creştină şi ţinuta adevărată în toate, pentru toate îngrijindu-se Maica Domnului ca una ce este grabnic ajutătoare a celor ce îi înalţă rugăciuni. Istoria sărbătorii încredinţează mai mult despre aceea că sub acoperământul Ei credincioşii se bucură de ocrotirea din partea Uneia ce mijloceşte pururea ajutorul ceresc. Ocrotitoare a Bisericii şi a ţării, cu rugăciunile ei s-au format şiruri de sfinţi, dintre care în aceste zile a fost pomenit mai ales Mitropolitul Antim Ivireanul, la 300 de ani de la mucenicie. Odată cu începutul anului şcolar ca şi a celui universitar, se cuvine a cere ocrotirea Maicii Domnului cu întâietate pentru copii şi tineret, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

La final, maica stareţă stavrofora Magdalena Borteş a mulţumit Chiriarhului pentru deosebita purtare de grijă pe care o arată faţă de obştea şi pelerinii care frecventează această oază monahală de linişte, soborului de preoţi şi tuturor credincioşilor prezenţi pentru participare şi împreună rugare, iar  Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi.

Protos. Dr. Iustin Popovici

img_0272

img_0275

img_0278