Proiectul ,,Ceai bun de suflet” în Arhiepiscopia Aradului

„Ceai bun de suflet” în Parohia Aradul Nou

Duminică 2 octombrie 2016 în Parohia Ortodoxă Aradul Nou s-a desfășurat programul filantropic „Ceai bun de suflet”. Activitatea dedicată vârstnicilor, a avut loc cu prilejul Zilei Internaționale a Vârstnicilor, la inițiativa Asociației Filantropia Arad și se desfășoară în Arhiepiscopia Aradului cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului.
Programul a început cu slujba Vecerniei, prilej cu care au fost aduse și rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu de-a lungul vieții. Programul a continuat prin bunăvoința conducerii Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan”, în sala de protocol a acestuia.
Întâlnirea a fost un bun prilej de a petrece împreună cu enoriașii parohiei timp de câteva ore și s-a completat prin activitățile catehetice duminicale dedicate tinerilor. Enoriașii prezenți au fost serviți cu un ceai „bun de suflet” chiar de membrii corului de copii, promovând prin aceasta solidaritatea între generații. Copiii au susținut și un mic concert de pricesne celor prezenți, dar au avut ocazia să asculte și pricesne vechi și cântece patriotice interpretate de bunicii prezenți. Amintirile povestite de bunici îndulcite cu dragostea pentru cei mici, au fost savurate cu bucurie de copii. Surpriza acestei seri a fost prezența Grupul vocal „Trifon Lugojan” care a oferit celor prezenți într-un mod excepțional, un buchet de pricesne și cântece vechi.
Deasemenea, întâlnirea a fost un bun prilej pentru preoții parohiei de a identifica nevoile acestei categorii de credincioși, de a găsi soluții și de a dezvolta relația duhovnicească cu enoriașii.
Și în acest an, credincioșii au simțit nevoia de a aduce mulțumiri Chiriahului, pentru binecuvântarea acordată acestui program filantropic și pentru permanenta purtare de grijă.
Această activitate a primit sprijinul Arhiepiscopiei Aradului prin Sectorul Social, fiind susținută de către unele enoriașe în baza unor acțiuni de voluntariat, precum și de către două societăți comerciale din parohie. Programul a fost primit cu bucurie de cei prezenți, urmând a repeta activitatea și cu alte ocazii.

Pr. Gabriel Cosmin Mariș
consilier social – Arhiepiscopia Aradului

image

image

image

 

,,CEAI  BUN  DE  SUFLET” ÎN PAROHIA  ARAD – ŞEGA 1

Duminică, 2 octombrie 2016, de la ora 19,00, s-a desfăşurat şi în parohia noastră proiectul social-filantropic ,,Ceai bun de suflet”, la care au participat credincioşii prezenţi la slujba vecerniei. Întâlnirea s-a desfăşurat în centrul pastoral-misionar ,,Buna Vestire”, cei prezenţi împărtăşindu-şi trăiri, gânduri şi simţăminte legate de viaţa personală dar şi de cea bisericească şi parohială. Nu a lipsit desigur ,,ingredientul” întâlnirii: ceaiul bun şi reconfortant, trupeşte şi sufleteşte. Cei prezenţi au exprimat dorinţa ca aceste întâlnirii ,,bune de suflet” să devină o permanenţă în fiecare lună, în prima duminică.

Preot paroh Aurel Bonchiş

20161002_191419 20161002_191517

Proiectul în Parohia Șeitin

​În ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, de 1 Octombie 2016, în Parohia Ortodoxă Șeitin s-a desfășurat programul „Ceai bun de suflet” al Asociației Filantropia Arad, fiind coordonat la nivel de parohie de preoții parohiei Pr. Paroh Lazăr Nicolae Mirel și Pr. Bosancu Alin.
​În cadrul acestei întruniri a avut loc și slujba de resfințire a sălii de protocol a parohiei. După aceasta cei prezenți au servit ceaiul și au purtat discuții referitoare la problemele actuale ale societății.

Pr. Paroh Lazăr Nicolae Mirel

image

image

Parohia Gurahonț

Proiectul Ceai “bun de suflet”, care se desfășoară in Arhiepiscopia Aradului are un deosebit impact asupra credincioșilor vârtsnici și unii dintre ei singuri, care astfel simt preocuparea Bisericii si a preotului în a le aduce acea raza de bucurie prin aceste întruniri.
În acest an în data de 01.10.2016, într-un local din Gurahonț, sub coordonarea preotului paroh Moț Dorel, s-au întrunit credincioșii vârstnici pentru a-și depăna amintirile,problemele de fiecare zi și bucuriile lor.
Discuțiile au fost sincere, ca de la suflet la suflet, apreciind inițiativa Arhiepiscopiei și a Sectorului Social Filantropic și ducerea ei la împlinire prin străduința preotului paroh.Au luat parte 22 de credincioși vârstnici, care pe lângă ceai, li s-a oferit și micul dejun.
Preot Moț Crăciun Dorel

image

image

 

„Ceai bun de suflet” la Vinga

Proiectul social „Ceai bun de suflet” derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului și coordonat de către Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului s-a desfășurat și în Parohia Vinga.

Scopul acestui proiect a fost realizarea unei întâlniri cu persoanele mai în vârstă, preotul provocându-i pe aceștia la un dialog pentru a depăna amintiri legate de anumite obiceiuri și tradiții locale. Având în vedere faptul că în Vinga se găsesc oameni proveniți din toate regiunile țării, întâlnirea s-a dovedit a fi una interesantă din care am avut multe de învățat.

,,Duminica era sfântă pentru toții membrii familiei – spunea unul din membrii consiliului parohial, în această zi nu lucra nimeni niciodată, toată familia era prezentă la Sfânta Liturghie. Botezul sau nunta se săvârșeu în această zi, nașii și finii se împărtășeau duminica la Sfânta Liturghie,și după aceea se săvărșea taina respectivă, iar în ceea ce privește sfârșitul omului acesta cerea înainte de moarte ca preotul să vină să-l spovedească și să-l împărtășească.”

În alte părți ale țării atunci când se căsătorea cineva – spunea o credincioasă- ,,sătenii contribuiau cu tot felul de produse alimentare ajutând familia respectivă să treacă mai ușor peste acest eveniment”.

De asemenea preotul a evidențiat că doar voluntariatul și munca în echipă aduc roadele mult așteptate ale unor probleme social filantropice care se  ivesc într-o parohie.

S-au adus discuție și felul în care părinții trebuie să-și educe copiii, să-i obișnuiască cu biserica și felul în care cei mici trebuie să se comporte în biserică, iar cei mai mari își risipesc o mare parte din timpul lor în fața calculatorului sau televizorului.

Întâlnirea a fost apreciată de toți cei care au participat la acest proiect.

Pr.paroh Răzvan Sas

dsc00662

 

 

Parohia Vânători
În data de 02.10.2016, după oficierea Sfintei Liturghii, credincioșii Parohiei Ortodoxe Vânători împreună cu preotul paroh au rămas în Biserică petrecând câteva clipe în imne bisericesti împletite cu momente de aducere aminte a crâmpeielor. din tinerețea credincioșilor acestei parohii.
S-au depănat amintiri despre obiceiuri și tradiții locale care au fost date uitării. De asemenea, s-a analizat modul în care acest proiect s-a desfășurat în anii precedenți, credincioșii propunând dialoguri pe diverse teme.
Credincioșii au făcut posibilă realizarea acestui proiect prin implicarea directă, aceștia aducând din prinosul lor cele necesare derulării proiectului.
Mulțumim pe această cale credincioșilor care s-au implicat și a celor prezenți.
Preot Paroh,Adrian Hanțiu
image

image