Deschiderea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad

Ziua de luni, 3 Octombrie 2016, a marcat momentul deschiderii noului an universitar pentru corpul profesoral și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad. După cele doua sesiuni de admitere, în anul I, la toate cele trei programe de studii: licență, master și doctorat, s-au înscris peste 90 de studenți.

Programul manifestărilor a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii si a Te Deum-ului. Din sobor au făcut parte Părintele decan, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, delegatul Arhiepiscopiei Aradului, P. Cuv. Dr. Iustin Popovici, consilier eparhial, precum si alți părinți profesori.

În cuvântul său, părintele decan, Prof. Cristinel Ioja, a subliniat trei semnificații prin care putem privii începutul unui nou an universitar. În primul rând, orice an universitar începe sub semnul doxologiei, al preamăririi lui Dumnezeu și al speranței. În al doilea rând, în această toamnă se împlinesc 25 de ani de la intrarea teologiei ortodoxe arădene în universitate, deși rădăcinile acestei instituții le putem identifica la începutul sec al XIX-lea. În al treilea rând, acest an universitar debutează sub auspiciile Anului omagial al educației religioase și a tineretului ortodox, fapt ce arată importanța pe care Biserica noastră o acordă tinerilor. Mai mult, acest nou început stă sub binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Timotei, sub viziunea căruia se desfășoară și se dezvoltă învățământul teologic arădean, în corepsondență cu exegentele învățământului teologic din Patriarhia Română. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a intrat într-un amplu proces de restaurare a clădirii, care trebuie dublat de restaurarea interioră permanentă a fiecăruia dintre noi. Toate acestea ne conduc la asumarea unei reînnoiri spiritual-personale și comunitar-academice”.

Deschiderea festivă a avut loc, într-un cadru special, în incinta Palatului Sporturilor „Victoria” din Arad. Aici au fost prezente cele două Universități arădene: „Aurel Vlaicu” și „Vasile Goldiș”, de față fiind oficialitățile locale, cadrele didactice și studenții celor două universități.

În acest cadru, IPS Arhiepiscop Timotei a adresat un cuvânt de binecuvântare: „Deschiderea anului academic se leagă de fiecare dată de începutul anului nou bisericesc, pentru aceasta învățătorii și ucenicii lor se află sub protecția si lucrarea harului lui Dumnezeu. Deschiderea comună a anului universitar a celor două universități evocă, prin cei doi patroni ai lor: Vasile Goldiș si Aurel Vlaicu, aspiratia spre unitate si înălțime materială și spirituală. La acestea se adaugă și evenimentele recente desfășurate la București, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin care s-au evidențiat contribuția specială a Mitropolitului Antim Ivireanu la dezvoltarea culturii române. Urăm mult spor și invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu întru desăvârșirea cunoașterii.”

Cu acest prilej, primarul Aradului, dl. Gheorghe Falcă, a oferit distincția de „cetățean de onoare” foștilor rectori: Prof. Univ. Dr. Lizica Mihuț și Prof. Univ. Dr.  Aurel Ardelean.

În cadrul festivităților amintite corul bărbătesc al Facultății de Teologie Ortodoxă, condus de Conf. Dr. Mircea Buta și Arhid. Drd. Tiberiu Ardelean, a intonat: imnul național, cel  academic si rugăciunea „Tatăl nostru”.

Pr. Filip Albu

14484639_1840481626183289_1392541332911135714_n

14591790_665623930268573_7577685165439685107_n

deschidere-2016