Slujire arhierească în parohia arădeană Mănăştur

În Duminica a 21-a după Rusalii ( a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul preoţilor, credincioşilor şi oficialităţilor locale din Parohia Mănăstur, com. Vinga, Protopopiatul Arad. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială care de curând şi-a sărbătorit ocrotitoarea, pe Sfânta Cuvioasă Paraschiva.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul a vorbit despre ,,Propovăduirea şi primirea Cuvântului lui Dumnezeu”(cf. Gal. 2; Luca 8), atât pe temeiul Sfintei Scripturi cât şi a Sfintei Tradiţii, având călăuzirea Bisericii prin Sfintele Sinoade, precum cel de-al VII-lea Ecumenic (787), prăznuit în această zi şi privind cultul sfintelor icoane. Exemplul Sfintei Paraschiva, ocrotitoarea acestei biserici, îndeamnă la urmarea Mântuitorului prin jertfa crucii cum oglindeşte şi iconografia şi imnografia acestor zile. Evanghelia duminicii e rânduită şi la deschiderea anului şcolar, în anul acesta ca omagial pentru educaţia religioasă a tineretului creştin ortodox, de formare a celor cărora le revine zidirea duhovnicească în continuare spre propăşirea Bisericii şi a ţării, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La final, părintele paroh Nicolae Ursu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru osteneală şi prezenţă, precum şi pentru dragostea părintească manifestată dintotdeauna faţă de bunii credincioşi ai Parohiei Mănăştur.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul arădean a cercetat locul unde se va construi o capelă mortuară pentru şi a dat îndemnurile necesare pentru ducerea la bun sfârşit a acestei lucrări.

Scurt istoric al parohiei

Mănăştur este o localitate din vestul ţării,care se află la graniţa dintre judeţele Arad şi Timiş.

Biserica  parohială din Mănăştur a fost zidită în anul 1831. Fundaţia bisericii este din piatră de codru, zidurile din cărămidă şi este acoperită cu tablă. Pictura originală a fost realizată de Liubomir Alexandrovici. In anul 1966 pictura a fost restaurată cu ajutorul pictorului Iulian Teodor din Arad. In 2007 s-a restaurat pictura cu pictorul Cosma Ioan din Timişoara. Biserica a fost sfinţită în 15 octombrie 1967 de către Preafericitul Patriarh Teoctist, pe atunci Episcop al Aradului. Din anul 1991 preot paroh este părintele Nicolae Ursu.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image