Târnosire de biserică în stil maramureşan, în Oraşul Ineu

Duminică, 09 octombrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din oraşul Ineu, unde a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din incinta Spitalului Orăşenesc din Ineu, Protopopiatul Ineu. După slujba de târnosire, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe un amplasament din curtea noii biserici, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor centrale şi locale şi a numeroşi credincioşi prezenţi la acest eveniment din Cetatea Ienopolei. Din numerosul sobor de slujitori au făcut parte: părintele arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnic la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti, pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului şi alţi preoţi.
După slujba de târnosire şi după slujba Sfintei Liturghii, IPS Părinte Timotei a ţinut un cuvânt de învăţătură pus sub titlul ,,Echilibrul vieţii omeneşti” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Gal. 1; Lc. 7), reflectat în evenimentul târnosirii noii biserici, adică, după Apostolul zilei – viaţa Sfântului Pavel, prin prisma misiunii sale în Biserică şi prin Sfânta Evanghelie – cu redarea vieţii trupeşti unui tânăr cu datorie faţă de societate. Sunt evidenţiate strădaniile unei vechi cetăţi ca Ineul, fostă reşedinţă episcopală, de a ridica o biserică pentru slujirea unei instituţii medicale şi sociale şi care arată frumuseţea echilibrului căutării sănătăţii şi armoniei dintre viaţa trupească şi cea sufletească prin unităţile ce urmăresc continua lor îmbunătăţire. Prin aceasta se valorifică moştenirea trecutului în noile împliniri în care este angajat tineretul, garant al păstrării şi continuării nobilelor tradiţii ale neamului în folosul Bisericii şi a ţării. Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul ne duce pe firul istoriei şi la Sfântul Sava Brancovici, Mitropolit al Ardealului, legat de viaţa bisericească a Oraşului Ineu, este un exemplu de dăruire pentru cler şi credincioşi. Urmând calea acestei jertfelnicii, preotul Radu Constantinescu, slujitorul noii biserici înălţate, împreună cu familia şi părinţii săi, sunt adevăraţii ctitori ai construcţiei de lemn în stil maramureşan, spre mulţumirea tuturor celor care poposesc aici spre dobândirea binecuvântării cereşti, a adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
Toţi închinătorii prezenţi la slujba de sfinţire a Bisericii „Izvorul Tămăduirii” au trecut prin Sfântul Altar pentru binecuvântare şi spor duhovnicesc.
Pentru implicarea deosebită în ridicarea sfântului locaş, preotul Radu Constantinescu a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, rangul bisericesc de iconom.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul Parohiei Ortodoxe din Șieu, Maramures, veniți la acest eveniment dimpreună cu preotul lor Daniel Magdău.
Scurt istoric al noii biserici
Biserica nou sfinţită, pusă sub patronajul Maicii Domnului, având hramul Izvorul Tămăduirii, a fost ridicată în curtea Spitalului Orăşenesc Ineu. Este construită din lemn, în stil maramureşean, de către meşteri maramureşeni. Piatra de temelie a fost pusă pe data de 1 august 2010, însă lucrările propriu-zise au început abia în anul 2016, odată cu venirea noului preot slujitor, numit în decembrie 2015. Mai precis, biserica a fost ridicată în perioada aprilie-septembrie 2016. Ctitorii principali ai noului lăcaş de cult sunt, alături de noul preot Radu Constantinescu şi soţia sa, doamna preoteasă Oana-Sabina, părinţii acestuia, domnul Sorin cu soţia Adriana Constantinescu.
Biserica în sine a fost ridicată în 18 zile, în luna aprilie. Catapeteasma, gardul, poarta, troița, şi lumânărarul au fost realizate în decurs de o săptămână în luna iulie. Grupul sanitar, scara de urcare în turnul-clopotniţă a bisericii, precum și multe alte detalii și finisaje s-au realizat în luna septembrie. Între timp biserica a fost amenajată și împodobită cu toate cele necesare cultului, alături de clopot, mobilier, policandre, mochetă și branșare la utilități. În curte s-a înfrumusețat spațiul cu aleei, gazon, copaci și plante decorative, bănci şi o zona de recreere pentru copii.

https://www.youtube.com/shared?ci=E-ZQ5xUrq5s

Protos. Dr. Iustin Popovici

image

image

image

image

image

image

image

image