Târnosirea Bisericii ,,Nașterea Domnului” din parohia Iosășel

În Duminica a 23-a după Rusalii, 23 octombrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Iosășel, Protopopiatul Sebiș, la invitaţia preotului paroh Vesa Ioan şi a Consiliului Parohial, pentru a săvârşi slujba de târnosire a Bisericii.
La sosire, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, a fost întâmpinat în fața bisericii de către Părintele Botea Alexandru, protopop al Sebişului, împreună cu un sobor de preoţi și arhid. Tiberiu Ardelean, oficialități centrale și locale şi numeroşi credincioşi prezenţi la acest eveniment.
După târnosirea bisericii a urmat săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, în biserica nou târnosită.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, pus sub titlul: ,,Harul, credinţa şi faptele bune” (cf. Efeseni 2; Luca 8), Chiriarhul a arătat că cel dintâi aducând în suflete mărturisirea convingerii a ceea ce se poate face bine, acordând voia proprie cu cea a lui Dumnezeu, apropiind pe credincios de binele desăvârşit. Cel stăpânit de duhurile răutăţii, aşa cum istoriseşte Evanghelia zilei, odată eliberat, vrea să rămână pentru totdeauna alături de Mântuitorul său care este însăşi bunătatea. Omul fiind creat spre bine înclină spre săvârşirea acestuia în scopul dobândirii mântuirii. În războiul nevăzut între puterile binelui şi cele ale răului, cele dintâi au în mod cert victoria, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a hirotesit întru iconom stravrofor pe părintele paroh Vesa Ioan, în semn de apreciere pentru toată munca de pusă la înfrumuseţarea sfântului lăcaş.
Părintele paroh Vesa Ioan a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru grija purtată și pentru dragostea părintească, de asemenea a mulțumit credincioșilor pentru jertfa făcută, precum și oficialităților prezente.
Toţi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să se închine înaintea Sfintei Mese târnosite, eveniment unic pentru comunitatea parohială.

Scurt istoric al parohiei Iosăşel
​Istoricul Bisericii din Iosășel se împletește cu istoricul perioadei de transformare și definitivare a actualei așezări a localității ce a durat sute de ani. Astfel în locul bisericii vechi, în anul 1989 s-a construit actuala biserică cu hramul ,,Nașterea Domnului”. În decursul timpului asupra bisericii s-au efectuat mai multe renovări, astfel în anul 1929 acoperișul din șindrilă este înlocuit cu o învelitoare din tablă zincată. În anul 2008 s-au făcut reparații capitale, atât în interior, cât și în exterior. S-a dat jos tencuiala de pe pereți înlocuindu-se cu alta nouă. S-au înlocuit ușile bisericii cu altele noi și a fost schimbată dușumeaua cu parchet melaminat. Geamurile au fost înlocuite cu geamuri termopan. Spre finele anului 2010, interiorul Bisericii a fost pictat cu pictură nouă în tehnica tempera grasă stil neobizantin. În anul 2015, Biserica a fost spoită, exterior cu vopsea lavabilă, s-au reconstruit scările și terase noi la intrare.
Protos. Iustin Popovici
Iulian Moț

image

image

image

image

image