Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de 13 noiembrie 2016, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Tălagiu, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.
La Sfânta Taină alături de preoții apaținători cercului a luat parte și Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, care a rostit un cuvânt de învățătură prin care a subliniat rolul deosebit care îl are biserica în educația religioasă a tinerilor și apropierea acestora de viața bisericii.De asemeni a făcut referire la perioada Sfântului Post care începe, îndemnând credincioșii la iubire față de Dumnezeu și față de aproapele, transpunând practic învățătura desprinsă din Evanghelia zilei.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română”, preotul Boca Mihai de la parohia Honțișor a susținut următoarele teme: 1.Dezvoltarea cunoașterii și respectului față de tradiție, patrimoniu cultural și spiritual național.2.Sfântul Ierarh și Martir Antim Ivireanul, Gospodar și bun chivernisitor a averilor și lucrărilor bisericești și organizator al operei filantropice și de asistență socială.
În susținerea temei părintele sublinia marele rol pe care l-a avut Biserica în decursul istoriei milenare în ce privește cunoașterea, dezvoltarea și păstrarea tradiției și patrimoniului cultural și spiritual național.
Vremurile care le trăim ne arată că tot mai mult tradiția și obiceiurile noastre strămoșești care ne leagă ființial de înaintașii noștri sunt tot mai amenințate datorită faptului că tot mai multe obiceiuri și manifestări străine culturii neamului nostru sunt adoptate ca o expresie a noului.
În acest sens Biserica prin slujitorii ei are marea responsabilitate de a iniția și a îndemna pe cei tineri în ceea ce privește cunoașterea, păstrarea și transmiterea tradiției și zestrei patrimoniului cultural și spiritual, știind că acesta este firul roșu care ne leagă de cei dinaintea noastră și de cei ce vor urma după noi.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Groza Ștefan a mulțumit părintelui protopop Botea Alexandru, celorlalți preoți și tuturor credincioșilor pentru participare.Ziua s-a încheiat cu o agapă fraţească.
Moţ Aurelian Iulian