Conferinţa: ,,Implicațiile sistemului tehnologic actual. Provocări semnificative pentru lumea de astăzi”, la Arad

Sub genericul ,,Implicațiile sistemului tehnologic actual. Provocări semnificative pentru lumea de astăzi” s-a desfășurat conferința publică susținută de domnul Conferențiar universitar dr. Adrian Lemeni (Universitatea din București), în cea de-a treia zi a manifestărilor aniversare dedicate Facultății de Teologie din Arad. Acest eveniment s-a desfășurat la orele după amiezii zilei de 1 noiembrie în aula Regele Ferdinand a Primăriei Municipale din Arad, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului.

În deschiderea conferinței, părintele decan, Pr. Prof. dr. Cristinel Ioja, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și prezență, ca un gest de susținere și apreciere atât pentru invitatul serii cât și pentru instituția academică organizatoare. În continuare, preacucernicia sa a prezentat pe oaspete, evocând rolul și lucrarea sa mărturisitoare prin care se aruncă punți de dialog real cu științele, prin studiile și cărțile editate, dar și prin implicarea acestuia în viața Bisericii, prin aceea că deține, alături de funcția didactică și pe cea de consilier onorific al Patriarhului României.

În debutul conferinței, domnul Adrian Lemeni a mulțumit, la rându-i pentru invitația făcută și pentru bucuria de a fi împreună și de a împărtăși cuvintele Teologiei si dincolo de zidurile instituției. În cadrul conferinței au fost subliniate mai multe aspecte referitoare la tema anunțată, plecându-se de la evidențierea certitudinii că nu există persoană pe pământ care să nu fie influențată de aceste tehnologii, încât s-a ajuns la concluzia că generația actuală suportă influența schimbării mai multor lumi. Tema a fost tratată urmărindu-se trei direcții: Spiritul tehnic al ideologiei digitalizate; implicațiile sistemului tehnologic și posibile repere cu soluții probabile din perspectiva Bisericii. În desfășurarea ideilor, în cele aproape două ore de prezentare, au fost evidențiate caracteristicile acestei noi ideologii generate de hiperconectivitatea actuală, care transformă realitatea vie într-una utopică, la secvențialitatea existenței, ceea ce duce, paradoxal, la alienarea conștiinței personale și a colectivității. Pentru a recupera bucuria evenimentului vieții reale au fost propuse ca soluții accentuarea relațiilor directe, în contrapondere cu cele mediate, printr-o așezare a vieții în așa fel încât să ne permitem răgazul de a ne mai și opri, tocmai pentru a da prilejul reflecției, meditației și comuniunii cu Dumnezeu, cu semenii și cu tine însuți, avându-L ca model și ajutător pe Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.

După aceasta a urmat o sesiune de dialog, în care invitatul a răspuns întrebărilor din sală, manifestarea bucurându-se de un real succes.

Pr. Filip Albu

dsc_0495

dsc_0498

dsc_0500

dsc_0507

 

afis-lemeni