Instalare de preot în Parohia Arad-Grădişte

În Duminica a 25-a după Rusalii, 13 noiembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Slujba Vecerniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Parohia Arad-Grădişte, Protopopiatul Arad. Din sobor, pe lângă părinţii consilieri de la Centrul Eparhial, au mai făcut parte părintele arhim. Ilarion Tăucean, stareţul Mănăstirii Feredeu, părintele Andrei Danciu, parohul Bisericii Ortodoxe Române ,,Sfântul Arhanghel Mihail şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din Praga, Cehia şi alţi preoţi. Evenimentul a fost prilejuit de instalarea noului preot paroh în persoana părintelui Mihai-Octavian Blaj, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, în urma pensionării părintelui Viorel Mierluşcă, care a slujit mai bine de 37 de ani în această comunitate.
La această zi de bucurie a comunităţii parohiale a participat şi un grup de credincioşi din Covăsânţ, fosta parohie a părintelui Octavian Blaj, în care a slujit aproximativ 13 ani. În această parohiei părintele Octavian Blaj, pe lângă munca depusă cu multă dăruire la Centrul Eparhial, a desfăşurat o bogată activitate culturală şi misionar-pastorală, cunoscută la nivel naţional şi nu numai. Dintre proiectele desfăşurate de părintele în Parohia Covăsânţ, am menţiona organizarea ,,Festivalul Românilor de Pretutindeni”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie; ,,Festivalul minorităţilor din Arad”, ediţia a III-a; a înfiinţat Muzeul parohiei; Centrul de tineret de la casa parohială; tabăra ortodoxă de păstrare şi conservare a tradiţiilor româneşti; Aşezământul Social ,,Acoperământul Maicii Domnului”, şi alte activităţi.
Cu acest prilej, la sfârşitul sfintei slujbe, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt părintesc ce l-am intitula ,,Puţinul ca mult”, referindu-se la cei doi dinari lăsaţi de samarineanul milostiv la casa de ospeţi pentru întreţinerea spre vindecare a celui salvat după căderea între tâlhari, ca simbol al pluralităţii ce poate fi multiplicat. După aceasta a mulţumit fostului preot paroh Viorel Mierluşcă pentru bogata activitate desfăşurată în această parohie şi l-a prezentat credincioşilor pe noul preot paroh, subliniind că acesta fiind şi consilier economic la Centrul Eparhial are şi priceperea de a spori zestrea material şi spirituală a parohiei pentru care, aşa cum se vede, sunt angajaţi toţi credincioşii. În acest cadru, Chiriarhul a dat îndemnul la faptă ziditoare pentru viitorul parohiei, mai ales odată cu începutul postului Naşterii Domnului.
La final, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, a purces la ceremonia de instalare, înmânându-i noului paroh Evanghelia, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, pentru a-i aminti părintelui Octavian Blaj chemarea de a sluji ca învăţător al Cuvântului dumnezeiesc, apoi ca săvârşitor al Sfintelor Taine şi ca duhovnic şi îndrumător al sufletelor spre calea mântuirii, în noua parohie încredinţată.
Atât fostul preot paroh cât şi cel nou, au mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru dragostea şi încredrea acordată pe timpul misiunii preoţeşti, precum şi tuturor celor de faţă, mulţumind Bunului Dumnezeu pentru toate cele dăruite până acum şi cerând ajutor pentru mai departe în lucrarea pastoral-misionară.
Protos. Dr. Iustin Popovici

image

image

image

image

image