SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR SĂRBĂTORIT DE ARĂDENI

Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad adăposteşte de câţiva ani racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din Cetatea Vaticanului, aşezate spre a fi cinstite într-o frumoasă raclă din argint. Sărbătoarea marelui ierarh, prăznuit la 13 noiembrie, devine an de an un eveniment aşteptat şi trăit cu bucurie duhovnicească de către credincioşii arădeni.

Astfel, în seara zilei de sâmbătă, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat, ca în fiecare an, la slujba Vecerniei cu Litie, care deschide sărbătoarea praznicului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei. Slujba s-a desfăşurat după rânduiala bisericească, având ca moment culminant procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de soborul slujitor, în jurul Catedralei. Preoţi şi credincioşi cu făclii aprinse au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru ei. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşii dornici de a primi ajutorul Sfântului Ioan Gură de Aur.

Cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarh în seara de ajun a fost pus sub titlul ,,Sfântul Ioan Gură de Aur în timpul său şi al nostru”, făcând o sintetizare a vieţii şi operei sale pentru cinstirea de către credincioşi.

În ziua de duminică,13 noiembrie, în Catedrala arhiepiscopală ,,Sfânta Treime”, Inaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori.

Predica zilei a fost în legătură cu Duminica a 25-a după Rusalii şi a fost pusă sub titlul ,,Milă, milostenie şi milostivire” (cf.citirilor scripturistice: Luca 10; Efes. 4), adică raportul dintre simţământ, lucrare şi însuşire, pentru fiecare dintre cele trei noţiuni, iar împreună privind pe însuşi Izvorul spre care înălţăm rugăciunea de a fi miluiţi cu mila şi îndurările şi iubirea de oameni a lui Dumnezeu. Pericopa evanghelică este una dintre cele mai cunoscute şi aprofundate dintre cele citite la sfintele slujbe, totodată inspiratoare pentru opera samariteană a Bisericii sau pentru întrajutorarea creştinilor, pildă de împlinire după model fiind sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit în această zi, precum şi cel pomenit în ajun, Sfântul Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei. Dialogul introductiv între Mântuitorul şi învăţătorul de Lege, priveşte pe om în legătura cu semenii, atât în lumea veche cât şi în cea înnoită prin Cel ce S-a pogorât pe pământ din mila Sa faţă de omenire. Chipul samarineanului milostiv, oarecum înstrăinat de poporul biblic, are forţa spirituală prin har dumnezeiesc, de a nu trece nepăsător pe lângă semenul în suferinţă, de unde şi îndemnul de a-l urma spre mai binele obştesc, potrivit şi sublinierii apostolului dominical, în unitatea duhului prin legătura păcii, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La momentul rânduit, Înaltpreasfinţia Sa a hirotesit întru arhidiaconi pe părinţii Florin Sirca, inspector de Religie în cadrul ISJ Arad şi pe Alexandru Tiulea,profesor de religie, amândoi slujitori la Catedrala arhiepiscopală din Arad.

Spre a încheia sărbătoarea şi ca o deschidere spre începutul Postului Crăciunului, în seara zilei, s-a săvârşit Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur. Numărul mare de credincioşi prezenţi în aceste zile sunt expresia vie a evlaviei de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în rândul credincioşilor arădeni şi nu numai.

Protos. Dr. Iustin Popovici

image

image

image

image

image