În Duminica a 28-a după Rusalii (a Sf. Strămoşi după trup ai Domnului), 11 decembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Parohia Apateu, Protopopiatul Ineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat în faţa bisericii de către părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului, preotul paroh Constantin Ilica, de oficialităţile locale, de numeroşi credincioşi, tineri şi vârstnici.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a vorbit despre ,,Cină şi ospăţ de taină” (cf. Col. 3; Luca 14), adică cei chemaţi atât la aceasta, iar în asociere cu parabola nunţii fiului de împărat (Mt. 22), negăsind justificarea unui răspuns negativ. Ori, la mântuire şi dobândirea împărăţiei cereşti sunt chemaţi toţi oamenii, părtăşia fiind cea duhovnicească pe care posturile pregătitoare ale marilor sărbători, Crăciunul şi Paştile, o îmbie tuturor credincioşilor, a amintit Ierarhul.
În încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ilica a adus mulţumiri ÎPS Timotei pentru grija părintească pe care o poartă faţă de credincioşii din Parohia Apateu, precum şi preoţilor slujitori, oficialităţilor prezente şi tuturor credincioşilor care au luat parte la Sfânta Liturghie.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul mixt al parohiei, unul dintre coruri de renume din Arhiepiscopia Aradului. La sfârşit, corul dirijat de părintele paroh, a oferit Înaltpreasfinţiei Sale şi credincioşilor prezenţi un buchet de colinde cu ocazia apropierii Praznicului Nașterii Mântuitorului Hristos, continuând o tradiţie începută cu mulţi ani în această parohie şi la care participă şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei în fiecare an, în Postul Crăciunului.
Scurt istoric al bisericii parohiale
Biserica a fost construită în perioada iulie 1909 – noiembrie 1910, în stilul tradițional al bisericilor din regiunea Aradului, fără cupolă. În exterior are forma de navă cu abside laterale (stranele). Partea superioră a turnului (turla) este acoperită cu tablă și este o adevărată bijuterie în stilul barocului vienez, bine proporționat, bogat ornamentat, cu motive geometrice. Biserica a fost pictată între anii 1977-1978 de către pictorul Ioan Căzilă în tehnica fresco, stil neobizantin. Biserica a fost renovată în anul 2010 când s-a și pavat împrejurul bisericii. În 2011 a fost pardosit interiorul cu marmură, iar în 2012 s-a refăcut acoperișul, fiind acoperită cu tablă.
În anul 2011, odată cu împlinirea a 100 de ani de la zidirea bisericii, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii, după ce aceasta a fost restaurată în întregime, atât în exterior cât şi în interior.
Protos. Iustin Popovici