Sfântul Nicolae sărbătorit la Catedrala arhiepiscopală din Arad

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat marţi, 6 decembrie 2016, Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Arad, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi. Sute de credincioşi au participat la Sfânta slujbă oficiată cu prilejul hramului paraclisului de la demisolul lăcaşului de cult, destinat în mod special activităţilor liturgice şi pastoral-misionare cu tinerii şi copiii.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit sub titlul ,,Flori pentru biruitori” (cf. citirilor scripturistice: Evr. 13; Luca 6), sau mai pe larg lauda Sfântului Nicolae alcătuită de alt sfânt Ierarh, anume Antim Ivireanul, care îi închină două dintre didahiile sale. Ori, dacă numele celui prăznuit îşi are tâlcuirea rădăcinii în limba română în ceea ce înseamnă ,,biruinţă”, cel al cinstitorului înseamnă ,,înflorire” sau ,,floare”, înţelegând de gânduri înalte prin cuvinte alese. Într-un fel oarecare desprindem mai clar din imnografia slujbei sfântului ierarh din Mira Lichiei, mai ales din troparul său, însuşirea de îndreptător al credinţei, ceea ce face să cugetăm la participarea de prestigiu a sa la cel dintâi Sinod Ecumenic, înţelegând astfel şi rostul deosebit al sinoadelor în viaţa Bisericii soborniceşti, având o exemplificare actual în Marele Sinod al Ortodoxiei, văzând în acesta urmarea întocmai a învăţăturii marilor Părinţi ai creştinătăţii, cu aplicarea în viaţa credincioşilor, cu prevederi aparte legate de buna creştere a generaţiilor viitoare. Aceasta ţinând seama şi de Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Sfântul Nicolae este cunoscut îndeobşte ca un ajutător al celor mici şi al tinerilor. Cuvântul zilei, legat şi de Păstorul cel Bun din Evanghelie, priveşte în mod deosebit virtuţile teologice ca şi cele morale ale Sfântului Ierarh, ce se cer a fi cultivate în întâmpinarea marii sărbători a Crăciunului.

Copilaşii prezenţi, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos şi au primit cadouri de la Moş Nicolae. La ceasul Vecerniei, în biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, a fost săvârşită slujba Acatistului Sfântului Nicolae, încheindu-se astfel ziua de prăznuire.

Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este cel de-al doilea hram al Catedralei Arhiepiscopale din Arad – hramul paraclisului de la demisolul Catedralei. Hramul a fost dat de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia târnosirii Catedralei, la 6 decembrie 2008.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image