Soborul Maicii Domnului, a doua zi de Praznic la Catedrala Veche din Arad

Cea de-a doua zi, a Praznicului Naşterii Domnului, a fost sărbătorită la Catedrala istorică din Arad, prin Sfânta Liturghie arhierească oficiată în mod solemn de Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor parohiei Arad-Centru. Sute de credincioşi au venit pentru a se ruga în această zi de Crăciun, când Biserica prăznuieşte Soborul Preacuratei Născătoare de Dumnezeu.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Steaua care arată Soarele” (cf.citirilor scripturistice Evr. 2; Mt. 2 şi icoaselor 1 şi 11 din Acatistul Buneivestiri), referindu-se la Fecioara Maria prin care Domnul a venit în lume, ea însăşi devenind mijlocitoare pentru oameni, pe care îi proteguieşte înaintea Mântuitorului tuturor. Iconografia o arată purtând pe omoforul ei cele trei stele simbolizând strălucirea pururea fecioriei. Ziua a doua a praznicului, ca şi la altele, pomeneşte personalitatea prin care s-a împlinit evenimentul de referinţă, la Crăciun în mod firesc e consacrată Maicii Domnului, lămurind totodată faptul că, precum steaua Betleemului a călăuzit pe cei trei magi la Soarele dreptăţii – Pruncul sfânt, aşa şi Preacurata Fecioară aduce pe creştini la Mântuitorul. De asemenea, şi păstorii colindelor noastre sunt conduşi la Hristos de cea numită în cântările Bisericii Raza Soarelui înţelegător, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul de tineret al parohiei, dirijat de Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.

La final, Preacucernicul Părinte paroh, Traian Micoroi a mulţumit Întâistătătorului eparhiei Aradului pentru dragostea pe care o arată faţă de clericii şi credincioşii acestei parohii, ducând pe mai departe tradiţia înaintaşilor, de a fi prezent la Marile praznice şi de a sluji Dumnezeiasca Liturghie. Mulţumindu-I apoi, pentru bogatul cuvânt de învăţătură, şi mai ales pentru înţelesurile şi sensurile duhovniceşti desprinse din Pastorala de Crăciun, Părintele paroh l-a asigurat pe Arhipăstorul clerului şi credincioşilor eparhiei Aradului, de toată preţuirea şi ascultarea faţă de Omoforul călăuzitor al Înaltpreasfinţiei Sale.

Pentru toate acestea, tinerele vlăstare ale parohiei noastre i-au oferit Părintelui Arhiepiscop un minunat buchet de flori.

Arhid. Asist. Univ. Drd. Tiberiu Ardelean

img_2030

img_2036

img_2042

img_2048