CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA VINGA

Duminică, 29 ianuarie 2017, a avut loc în Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Vinga, Protopopiatul Arad, prima întâlnire a preoților din Cercul pastoral-misionar Nr.5 Vinga, condus din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei de pr. Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.
Întrunirea a debutat prin săvârșirea Vecerniei cu Litie, în prezența
unui număr însemnat de credincioși.
Având în vedere că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul acesta, ca,, Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română; tema referatului susținut de pr.paroh Răzvan Sas, după săvârșirea Vecerniei cu Litie a fost :,,Icoana între idol și cinstire’’.În prima parte a referatului părintele paroh a evidențiat înțelesul cuvantului,,idol’’pe baza textelor scripturistice din Vechiului și Noul Testament, care fac referire la acest cuvant.

În partea a doua a referatului părintele Răzvan Sas a explicat înțelesul cuvantului ,,icoană”care derivă din grecescul ,,eicon”și înseamnă ,,chip”. Acest cuvânt este folosit în Septuagintă în primul capitol al cărții Facerii unde ni se spune că omul este făcut după ,,chipul lui Dumnezu’’
,,Icoana servește drept întâlnire a credinciosului cu Dumnezeu în timpul rugăciunii. Negarea icoanei lui Hristos echivalează cu negarea Întrupării Sale, cu negarea întregii iconomii a mântuirii noastre. Icoana este locul apariției lui Hristos, al întâlnirii noastre cu El în rugăciune,”a concluzionat pr. Răzvan Sas.
Preotul paroh a mulțumit tuturor preoților dar și credincioșilor care au prticipat la această întâlnire, seara încheindu-se cu o agapă frățească.

Pr. Bogdan-Ioan Tod

image

image