Slujire Arhierească în biserica din incinta Spitalului Județean Arad

În Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului a slujit la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Cu acest prilej, Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în prezența a numeroși credincioși, fii duhovnicești ai preotului misionar Ciprian Vasile Cucu, slujitor al acestui sfânt lăcaș, a bolnavilor din spital dar și reprezentanți din partea instituției medicale.

Cuvântul de învățătură  al Înaltpreasfinţiei Sale a fost pus sub titlul ,,Universalism creştin”, legat de însuşirea sobornicităţii Bisericii, susţinând că Dumnezeu cheamă pe toţi la mântuire indiferent de religie, limbă, neam, stare şi altele (cf. Matei 15; 2 Cor. 6; 7). Apelul şi la regnul animal sau vegetal prezent în textul scripturistic dominical, pentru ilustrarea unor însuşiri sau defecte commune şi persoanelor e obişnuit în cultura veche cu scopul pedagogic, adică instructiv şi educativ, spre a arăta în chip decent obligaţia umană de a purta de grijă firii înconjurătoare, creaţie a lui Dumnezeu, continuând o lucrare sfântă de conservare sau însănătoşire a vieţii. Într-un cadru de asistenţă socială sau medicală se găseşte o mai atentă aplicare a îngrijirii sănătăţii în vederea binelui general. Înlăturarea deosebirilor dintre oameni spre urmarea năzuinţelor de mai bine prin buna folosire a darurilor primite de la Dumnezeu a definit mereu lucrarea Mântuitorului în lume, a subliniat Chiriarhul arădean.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a sfințit racla cu moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz primite în dar de la Eminența Sa Cardinalul Angelo Comastri, Vicarul General al Sanctității Sale pe lângă Cetatea Vaticanului. Cu acest prilej Chiriarhul a arătat în cuvântul său că în ajunul sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, care reprezintă şi principalele misiuni ale Bisericii, sfinţirea noii racle reaminteşte ca pilduitoare viaţa şi învăţătura marelui Părinte bisericesc în slujirea lui Dumnezeu spre folosul oamenilor.

După acest moment, Înaltpreasfinţia Sa a transmis tuturor credincioșilor prezenți, conducerii Spitalului arădean, precum și bolnavilor de pe paturile de suferință, purtarea sa de grijă, rugând totodată pe Bunul Dumnezeu pentru toți cei care se ostenesc în cadrul acestei instituții medicale.

Protos. Iustin Popovici

 

 

image

image

image

image

image

image

image

image

image