Popas duhovnicesc la Spitalul Clinic din Municipiul Arad

În Duminica a 34-a după Rusalii (a întoarcerii Fiului risipitor),Chiriarhul arădean, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, a efectuat un popas de suflet în mijlocul bolnavilor internaţi în Spitalul Clinic din Municipal Arad.

Preotul Dan Magda, bolnavii şi personalul medical de la Spitalul Clinic Municipal Arad, Secţia Boli Cronice precum şi credincioşii din zonă care vin să se roage în paraclisul, purtând hramul ,,Sfântul Arhidiacon Ştefan”, l-au întâmpinat cu multă bucurie duhovnicească pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, care a oficiat aici Sfânta Liturghie arhierească.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a avut ca temă ,,Calea îndreptării” (cf.citirilor scripturistice ale duminicii: I Cor. 6; Lc. 15), adică a întoarcerii fiului risipitor. Este analizarea abaterii de la îndeplinirea îndatoririlor copiilor faţă de părinţi ca oglindire a celor faţă de Dumnezeu şi conştientizarea acesteia în urma încercărilor vieţii, mai ales a celei spirituale. Aceasta pentru găsirea puterii de refacere a fiinţei omeneşti spre integrarea în comuniunea dorită. În pregătirea intrării în Postul Mare pilda duminicală îndeamnă la mărturisire şi pocăinţă, îndreptarea purtării fiecăruia şi realizarea atmosferei de înţelegere în familie şi societate fiind necesară tuturor, a subliniat Ierarhul.

Aflat în imediata vecinătate a Centrului eparhial, imobilul care deserveşte unitatea spitalicească este proprietatea Arhiepiscopiei Aradului, construit în anul 1912, în timpul arhipăstoririi episcopului Ioan Ignatie Papp, pentru a servi ca internat diecezan al Şcolii de Fete. Situat în încintă, paraclisul existent aici este de aceiaşi vârstă cu spitalul şi după anul 1990 a fost redat destinaţiei iniţiale, aceea de locaş de cult, fiind deservit de preoţii cu activitate social- caritativă care deservesc spitalele municipiului Arad. În fiecare an Înaltpreasfinţitul Timotei a inclus în itinerarul pastoral o vizită canonică la acest aşezământ legat dintru început de Eparhia arădeană.

Pentru osteneală, dar şi pentru permanenta purtare de grijă, părintele Dan Magda, deservent al acestei unităţi sanitare, a mulţumit Chiriarhului în numele conducerii instituției, al credincioşilor prezenți cât și în nume personal.

Protos. Iustin Popovici