A doua zi de Paşti la Catedrala Veche din Arad

A doua zi de Paşti, preoţii şi credincioşii de la Parohia Arad-Centru,  au avut bucuria duhovnicească de-al avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei arădene, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai Catedralei Vechi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi, care ca de fiecare dată au umplut locaşul de cult. Din sobor au făcut parte şi părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului precum şi părintele Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Mărturii ale Învierii” (bazat pe citirile scripturistice ale praznicului, Ioan 1; Fp.Ap. 1), în continuarea pericopelor biblice din primele zile, cea de-a doua a praznicului chiar dacă nu redă momente privind Învierea Domnului, reanticipă sau le aminteşte. Sfânta Evanghelie poartă gândul la vremea propovăduirii Sfântului Ioan Botezătorul, când dădea mărturia despre botezul Său. Citirea Apostolului reaminteşte cele despre viaţa Mântuitorului până la Înălţarea la cer după Sfânta Evanghelie după Luca, cu precădere despre soborul Sfinţilor Apostoli întregit prin alegerea lui Matia în locul din care căzuse Iuda Iscarioteanul, iar aceasta tot spre mărturisirea minunatei Învieri. În evidenţă, din citiri iese mărturia Sfântului Ioan Botezătorul, în aceiaşi Evanghelie a Sfântului Ioan, care i-a fost ucenic, având şi acelaşi nume în afinitate cu cel de Iona subliniat şi în Cazania Duminicii Învierii, profetul devenit simbol şi al învierii. Ori, despre prezenţa permanentă a lui Dumnezeu în lume, după mărturia lui Ioan, arată şi icoana Sfintei Învieri, întrucât în reprezentarea pogorârii la iad a Mântuitorului în fruntea cetelor sfinţilor este Botezătorul Domnului. Cântarea bisericească pe tot cursul Săptămânii Luminate: ,,Câţi în Hristos v-aţi botezat…”, în locul obişnuitului Trisaghion, îndeamnă pe cei botezaţi a pune în lumină taina prin învierea cu Domnul spre urmarea Lui pe calea vieţii către înveşnicire, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

La momentul împărtășirii zeci de credincioși, majoritatea copii, au primit Trupul și Sângele Mântuitorului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de tineret al Catedralei Vechi, dirijat de domnul conf. Mircea Buta.

La final, părintele paroh Traian Micoroi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru bucuria prilejuită prin slujirea în cea de-a doua zi de Paşti în Vechea Catedrală a Aradului, oferindu-i din partea slujitorilor, consiliului parohial şi a credincioşilor, un frumos coş cu flori.

Protos.dr. Iustin Popovici

IMG-20170417-WA0052

IMG-20170417-WA0053

IMG-20170417-WA0056

IMG-20170417-WA0058