Praznicul Învierii Domnului sărbătorit de arădeni

Mii de credincioşi arădeni au participat la Slujba Învierii şi la Sfânta Liturghie din ziua Praznicului Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi ai catedralei.

În seara zilei, pe platoul din faţa Catedralei Arhiepiscopale, Înaltpreafinţitul Timotei, înconjurat de preoţi din întreg cuprinsul eparhiei arădene, a întâmpinat venirea Sfintei Lumini, adusă de la Mormântul Domnului, din Ierusalim, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  şi a Consiliului Judeţean Arad. În cuvintele cântării ,,Lumină lină” Chiriarhul a împărţit din sfânta lumină preoţilor prezenţi, spre a ajunge în toate bisericile din eparhie. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit o scurtă alocuţiune.

În noapte, la Catedrala Sfânta Treime, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit slujba Învierii Domnului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedrali, în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi, adresând, la momentul potrivit, un părintesc cuvânt de învăţătură.

În dimineaţa primei zile de Paşti, Înaltpreasfinţitul Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.

Cu acest prilej, Chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură pus sub titlul ,,Cuvântul dintru început şi cuvântul dintâi”, plecând de la începutul pericopelor biblice ale sărbătorii (Fapte 1; Ioan 1), care după o cercetare în sfera noţiunii care înlesneşte cunoaşterea de sine, simţământul comunicării şi comuniunii dintre oameni, subliniază modul de exprimare a personalităţii fiecăruia; apoi se lămureşte sensul cuvântului în sfera religiei, Mântuitorul Însuşi fiind Cuvântul lui Dumnezeu, iar cuvintele Sale învăţătură de urmat; minunea Învierii făcând cu putinţă evidenţierea sensurilor spiritual de observant spre îmbunătăţirea continuă a vieţii credinciosului, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

După acest cuvânt, părintele Simion Mladin a dat citire  Pastoralei la Învierea Domnului, intitulată ,,Icoana Sfintei Învieri”.

În după-amiaza zilei de praznic, după ce a săvârşit slujba Vecerniei la Catedrala Veche din Arad, Înaltpreasfinţia Sa a oferit tradiţionala recepţie de praznicul Învierii Domnului, ostenitorilor Centrului eparhial, preoţilor din municipiu şi reprezentanţilor mănăstirilor arădene, la reşedinţa chiriarhală, la care au participat şi oficialităţi locale, reprezentanţi ai mass-media şi alţi credincioşi. Cu acest prilej părintele Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad a rostit o alocuţiune despre importanţa unităţii tuturor credincioşilor, iar Chiriarhul, plecând de la cuvântul decanului a subliniat importanţa acesteia pentru împlinirea în cadrul Eparhiei, căutând înlăturarea oricăror pricini de dezbinare. Având în vedere prilejurile pe care sărbătorile religioase în mod deosebit le oferă pentru promovarea pe plan local a bunei înţelegeri între naţionalităţi şi culte, exemplificând cu praznicul pascal din acest an. În finalul cuvântului a multumit tuturor pentru participare şi a transmis un părintesc salut familiilor celor prezenţi.

Protos. Iustin Popovici

17974746_10202964731874505_300553421_n