Arădenii au luat din Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim

Lumina Sfântă de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului a ajuns, sâmbătă seara, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, unde a fost împărțită preoților din județ, pentru a o duce în bisericile în care slujesc și a fi dată credincioșilor la slujba de Înviere.

A fost al șaptelea an consecutiv când la Arad a ajuns Lumina Sfântă de la mormântul Mântuitorului din Ierusalim.

Sfânta Lumină a ajuns la Arad în jurul orei 22.30, după ce a fost preluată de pe Aeroportul din Timişoara de reprezentanții Arhiepiscopiei Aradului, care au fost întâmpinați în fața Catedralei Arhiepiscopale de IPS Timotei Seviciu, de preoţi, dar și de primari sau reprezentanți ai orașelor și comunelor din județ.

La miezul nopții, mii de credincioşi au participat la slujbele de Înviere oficiate în bisericile din municipiul şi judeţul Arad, unde au primit Sfânta Lumină adusă de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului.

IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“.

IPS Timotei i-a chemat pe credincioşi cu îndemnul „Veniţi de luaţi lumină”, apoi, de la lumânările preoţilor s-au aprins, rând pe rând, şi cele ale credincioşilor.

Soborul de preoţi însoţit de credincioşi a înconjurat Catedrala, după care s-a oficiat slujba Învierii, în timpul căreia s-a citit Sfânta Evanghelie şi s-a intonat „Hristos A Înviat din morţi/Cu moartea pe moarte Călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le“.

Oamenii au dus acasă lumânările de la Înviere, care sunt păstrate tot anul, şi au spus ca le aprind atunci când le apare vreun necaz.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, sâmbătă, la Bucureşti, adusă de delegaţia Patriarhiei Române și a fost împărţită în toată ţara credincioşilor. Delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim a fost coordonată de PS Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins sâmbătă, la ora 14.21, după câteva minute de la intrarea în Mormântul Sfânt a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige.
(Stire preluată de pe www.actualități-arad.ro)

image

 

image