Tradiții de Florii  în Parohia Ortodoxă Cintei

Urmând un vechi obicei practicat în această parohie în Sâmbăta lui Lazăr care anticipează Duminica Intrării Domnului în Ierusalim se obișnuiește să se realizeze pelerinajul de Florii pe străzile localității cu implicarea copiilor. Această tradiție s-a manifestat în parohie înainte de instalarea regimului comunist, iar în perioada acestuia a fost întreruptă. Începând cu anul 2001 părintele paroh a reînviat această tradiție din viața parohiei.

În acest an  pelerinajul de Florii a avut loc după Slujba Vecerniei și după spovedania copiilor și a credincioșilor. Vorbind de scopul acestui pelerinaj Pr. Dr. Nicu Breda a arătat că ,, Este necesar a reînoda firul tradițiilor din viața comunității căci numai prin aceasta se păstrează legătura cu trecutul, se consolidează prezentul și se anticipează viitorul. În acest context preocuparea față de tineret este una esențială pentru viitorul comunității. Din acest punct de vedere în această zi de înainte prăznuire copiii participă la pelerinajul de Florii aducând la biserică ramurile de salcie care vor fi sfințite în ziua praznicului și tot în această zi ei se împărtășesc cu Sfintele Taine.’’

În ziua de Florii la momentul potrivit al Slujbei Utreniei au fost sfințite stâlpările si au fost împărțite de copii credincioșilor. La Sfânta Liturghie copiii care s-au mărturisit în ajun și au participat la pelerinajul tradițional s-au împărtășit cu Sfintele Taine într-un număr mare.

Toate aceste momente duhovnicești au menirea să întărească în conștiința credincioșilor valorile morale, care prin familie, Biserică și Școală trebuie transmise tinerei generații pentru ca societatea de mâine să fie una autentic creștină și promotoare a tot ceea ce este benefic pentru mântuirea sufletului.

student Mircea Breda

P_20170408_190420_1_p

P_20170409_120205_1_p