Cerc pastoral- misionar la Fântânele

​Biserica parohiei Fântânele, protopopiatul Arad, a găzduit duminică, 28.05.2017, întrunirea preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat de P.C. Preot Berceanu- Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I.
​Întrunirea a debutat la ora 1800, în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, prin oficierea slujbei Vecerniei, săvârşită de preoţii prezenţi, după care a urmat prezentarea referatului cu titlul Icoana în cultul și viața creștinului ortodox de către P. C. părinte Ilota Sorin Ioan, de la parohia Aluniș.
​În cadrul referatului părintele referent a prezentat câteva aspecte legate de contextul social actual, în care imaginea joacă un rol foarte important. Asistăm de multe ori la un adevărat asalt al imaginii, iar acest lucru duce la formarea unor pseudo- idealuri, contribuind la modificarea felului de viață, de raportare la lume și la semeni.
​În continuarea referatului, preotul Ilota Sorin- Ioan a prezentat succint temeiul sfintelor icoane, un istoric al icoanei, dezvoltarea artei iconografice, înainte dar mai ales după Edictul de la Mediolanum, precum și importanța icoanei în viața Bisericii și a creștinului ortodox. Este nevoie ca în aceste vremuri să redescoprim sensul icoanei, icoana însăși în înțelesul ei tainic. Icoana este ea însăși și exprimă o teologie a prezenței, un loc al întâlnirii, părintele referent aducând în acest sens mărturii din scrierile duhovnicești și experiențele mistice ale unor sfinți precum Sf. Siluan Athonitul, Sf Serafim din Sarov, sau Sf. Ioan din Kronstadt.
​Creștinismul, spunea Olivier Clement, este o religie a fețelor. A fi creștin înseamnă să descoperi, chiar în centrul absenței și al morții o față deschisă pentru totdeauna ca o ușă de lumină, fața lui Hristos, iar în jurul Său, pătrunse de lumina Sa, de dragostea Sa, fețele păcătoșilor iertați care nu mai judecă, ci primesc.Evanghelia înseamnă anunțarea acestei bucurii.
​La final Părintele Paroh Dan Mândra a mulțumit pentru prezența preoților Cercului pastoral nr. 6, precum și credincioșilor prezenți. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă în noul centru pastoral.
Pr. Ilota Sorin
Parohia Aluniș