CONFERINȚA PREOȚEASCĂ DE PRIMĂVARĂ ÎN PROTOPOPIATUL SEBIȘ

Joi, 23.05.2017, în biserica Parohiei Sebiș I cu hramul „Mihail și Gavriil”, a avut loc conferința preoțească de primăvară a preoților Protopopiatului Sebiș.

În deschiderea întrunirii, a fost săvârșită slujba de Te-deum, de către Pc. Pr. Alexa Birău de la Parohia Chisindia; Pc. Pr. Darius Pasc de la Parohia Bonțești; Pc. Pr.Marcel Dorin Drăgan de la Parohia Budești.

În continuare, Pc. Părinte Protopop Alexandru Botea, a adresat un cuvânt de bun venit delegatului chiriarhal în persoana PC. Părinte Silviu – Nicolae Faur – Consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

La rândul său, delegatul chiriarhal, care a prezidat întrunirea, a transmis mesajul de binecuvântare și purtare de grijă a ÎnaltPreasfințitului Părinte Timotei, exprimându-și bucuria de a fi prima oară în mijlocul preoților din Protopopiatul Sebiș, în cadrul conferințelor preoțești.

Apoi, în conformitate cu tematica anului omagial – 2017- „An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, Pr. Valentin Herbei de la Parohia Buhani a susținut referatul principal cu titlul: „Apariția, evoluția și actualitatea icoanei. O perspectivă istorico-teologică.

În cadrul referatului a fost realizată o incursiune în trecut, urmărindu-se evoluția icoanei, începând din epoca persecuțiilor până în prezent, de la simbolurile folosite de primii creștini până în actualitatea zilelor noastre în care icoana poate și trebuie să fie în centrul misiunii actuale a Bisericii, care are responsabilitatea de a propovădui imaginea omului îndumnezeit, „chip și asemănare” cu Dumnezeu, în contextul dependenței de imagine, dar o imagine a lumii și a omului desacralizat.

În continuare au fost atinse alte aspecte iconografice de către coreferenții Pr. Teodor Terentie Dragoș de la Parohia Cărand; Pr. Marcel Dorin Drăgan de la Parohia Budești; Pr. Darius Pasc de la Parohia Bonțești; Pr. Alexa Birău de la Parohia Chisindia, care au vorbit despre: diferitele forme de reprezentare a icoanelor în decursul timpului, și rolul pe care arta populară o are mai ales în mediul rural în ceea ce privește păstrarea și transmiterea tradiției; pregătirea teologică, artistică și duhovnicească a pictorului; teologia Sfântului Ioan Damaschinul cu privire la cinstirea Sfintelor Icoane;

În partea a doua a întâlnirii, au fost dezbătute aspecte de natură administrativă.

La finalul conferinţei, Pc. Protopop – Pr. Alexandru Botea, a adus mulţumiri pentru prezență – Părintelui Consilier, preoților, urând totodată și un bun venit noilor preoți la parohiile vacante din Protopopiat, întrunirea închindu-se cu împreuna-rugăciune a celor prezenți.

Pr. Valentin Herbei

20170523_092241

20170523_094416

20170523_094431