Importanța cunoașterii lui Dumnezeu după imnografia Penticostarului

Părintele Ioan Lazăr, părintele duhovnic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, a fost invitat la “Serile duhovnicești de la Catedrala Veche” , vineri, 26 mai. A fost ediția a XVIII-a din această serie, lansată acum doi ani, prin invitarea IPS părintele Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Pornind de la perioada în care ne aflăm, părintele Ioan Lazăr a conferențiat despre importanța cunoașterii lui Dumnezeu după imnografia Penticostarului. Partea a două a întâlnirii a însemnat inițierea bine-cunoscutului dialog cu credincioșii prezenți, pe marginea subiectului prezentat.

Penticostarul este cartea din care se citește la slujbele, mai ales la utrenie și vecernie, din această perioadă – cea care începe cu Duminica Paștelui și se sfârșește cu următoarele două duminici de după Rusalii, a tuturor sfinților și a sfinților români. Această carte este și un îndrumar pentru cunoașterea lui Dumnezeu. Conținutul imnelor este plin de învățătură duhovnicească și de credință. Învățătura de credința a Bisericii , încă din vremurile cele mai vechi, pentru a fi mai lesne răspândită, era alcătuită în imne, în cântări Ci tipărită în astfel de cărți, cântându-se la strană în mod repetat și astfel fiind însușită de cedincioși. De accea putem numi această carte și un un îndrumător pe calea mântuirii. Imnele Pentiscotarului aprofundează mesajele Sfintei Evengheliei și au fost alcătuite de Sfinții Părinți, devenind un tezaur al Bisericii, vrednice de crezare pentru cei ce le ascultau.

Cunoașterea lui Dumnezeu reprezintă un scop al vieții. Mântuitorul Hristos spunea că aceasta este viața veșnică, că omul să-L cunoască pe El, singurul Dumnezeu adevărat și pe Iisus Hristos, pe Care Tatăl L-a trimis. Omul, de la facere, a fost creat după chipul și asemănare lui Dumnezeu. Această proprietate i-a dat omul puterea să-L cunoască pe Dumnezeu. După căderea în păcat, chipul Lui a fost stricat de patimi și nu l-a mai cunoscut pe Dumnezeu, dar nu L-a pierdut cu totul. În același timp, nici Dumnezeu nu l-a uitat cu totul pe om, menținându-se tot timpul această legătură reciprocă între om și Creator.

Părintele Ioan Lazăr a prezentat un periplu de cunoaștere a lui Dumnezeu, vorbind despre evangheliile din fiecare duminică, până la duminica tuturor sfinților și a sfinților români. Exemplul sfinților este, poate, cel mai bun îndrumar pentru cunoașterea lui Dumnezeu, pentru că ei, în nevoințele lor, au ajuns la cunoașterea Sa, iar noi le putem urma exemplul, prin nevoințele noastre.

Astfel, Penticostarul este unul dintre cele mai importante îndrumare spre calea mântuirii, spre a nu se rătăci și a se ajunge la cunoașterea lui Dumnezeu. Este o carte cu texte foarte profunde, având o adâncime de conținut, pentru că Ortodoxia însăși este o cale exigentă a apropierii de Dumnezeu. Cum Îl putem cunoaște este o tematică ce ne privește pe toți, și pe cel mai simplu, și pe cel mai erudit, toți suntem cuprinși în această cunoaștere a lui Dumnezeu, pentru că nevoia cunoașterii lui Dumnezeu este înscrisă în ființa fiecăruia dintre noi.

image

image

image