COLOCVIU NAŢIONAL LA FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ DIN ARAD „BISERICA şi ŞCOALA” – 140 DE ANI DE ISTORIE şi CULTURĂ ECLESIASTICĂ

În ziua de 8 iunie 2017, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu se desfășoară Colocviul Național cu tema „Biserica și școala”- 140 de ani de istorie și cultură eclesiastică / Revista „Teologia”- 20 de ani de cercetare teologică. Acest Colocviu se desfăşoară în contextul împlinirii a 195 de ani de învăţământ teologic ortodox la Arad.

Lucrările Colocviului au început de la ora 10 în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, precum și al rectorilor celor două Universități arădene: Prof. Univ. dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și Prof. Univ. dr. Coralia Cotoraci, Rectorul Universității „Vasile Goldiș”,a Domnului Iustin Cionca, Preşedintele Consiliului Judeţean Arad și a numeroşi profesori de teologie şi istorici.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către decanul Facultăţii, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja care a subliniat faptul că anul acesta se împlinesc 195 de ani de la înfiinţarea învăţământului teologic la Arad.

Referindu-se la importanţa publicaţiei „Biserica şi Şcoala”, părintele decan a arătat: „Vorbim de o emblemă care a caracterizat geneza şcolii româneşti pe care o putem aşeza în tinda Bisericii. „Biserica şi Şcoala” este publicaţia eparhială care a ilustrat vreme de 140 de ani viaţa bisericească şi teologică, în această parte de ţară. Rolurile acestei publicaţii au fost multiple: cultural şi bisericesc, teologic, educativ-pedagogic şi social-naţional.

Între şcoală şi Biserică a existat şi există o relaţie foarte strânsă, iar noi ca şcoală teologică, suntem integraţi într-o tradiţie eclesială pe care o oglindeşte publicaţia „Biserica şi Şcoala”.”
Părintele decan a arătat în continuare faptul că la această manifestare iau parte profesori de teologie de la Sibiu, Oradea, Timişoara şi Caransebeş, pentru că Aradul şi publicaţia „Biserica şi Şcoala” a avut legături foarte strânse cu aceste eparhii.

În continuare a fost invitat la cuvânt rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, care a subliniat relaţia strânsă între Vasile Goldiş patronul spiritual al universităţii private din Arad şi Centrul Eparhial din acest oraş.

Prorectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Codruţa Stoica a transmis cuvântul de felicitare din partea rectorului universităţii prof. univ. dr. Ramona Lile, pentru organizarea acestui eveniment de înaltă ţinută teologică şi ştiinţifică.

Doamna prorector a arătat faptul că aniversăm 140 de ani de cultură eclesiastică şi 20 de ani de apariţie neîncetată a revistei „Teologia” care are o relevanţă deosebită în cercetarea academică la nivelul universităţii „Aurel Vlaicu”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Domnul Iustin Cionca, a evidenţiat faptul că „Aradul duce mai departe tradiţia şcolii româneşti, tradiţie care începe cu Preparandia de la Arad. Întreaga istorie a oraşului nostru, în trecut, dar şi în prezent stă pe strânsa relaţie dintre Biserică şi Şcoală.” Domnia sa, a transmis felicitări din partea Consiliului Judeţean pentru organizarea acestui eveniment cultural şi academic.

Ca o încununare a luărilor de cuvânt din deschiderea acestui Colocviu teologic, a urmat cuvântul Întâistătătorului Eparhiei arădene, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, care a arătat faptul că „este o datorie a conducerii eparhiale să organizeze astfel de întruniri teologice. Publicaţiile pe care le punem astăzi în evidenţă au intrat în conştiinţa bisericească. După evenimentele din 1989 am căutat să reluăm titlurile vechilor reviste bisericeşti apărute la Arad: „Biserica şi Şcoala”, „Calea Mântuirii”, „Catehetul”. De asemenea, revista „Teologia” îşi are meritul ei în peisajul teologiei româneşti actuale”.

Au urmat susţinerile referatelor ştiinţifice legate de tema acestui Simpozion.

Prima secţiune, desfăşurată în plen a cuprins următoarele referate:

Referate în plen: Pr. Acad. Mircea Păcurariu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu) Începuturile presei bisericești în secolul al XIX-lea; Pr. Lect. dr. Vasile Pop (Universitatea de Vest „Vasile Goliș” Arad) Preocupari didactice si educationale în paginile publicației eparhiale „Biserica și Şcoala”; Pr. Lect. dr. Marius Florescu (Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Timișoara) „Biserica și Școala” – prezenţă dinamică și constantă în publicistica religioasă din Mitropolia Banatului; Pr. Prof. dr. Dumitru Megheșan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea) Teologia Logosului în paginile revistei „Biserica şi Şcoala”; Pr. Conf. dr. Florin Dobrei (Departamentul de Teologie din Caransebeș) Crâmpeie din trecutul presei noastre bisericești. Foaia arădeană “Biserica și Şcoala”; Protos. Lect. dr. Iustin Popovici (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Exigenţe și perspective ale publicaţiei eparhiale „Biserica și Şcoala”.

După amiaza a urmat susținerea următoarelor referate ale Simpozionului pe două secțiuni, după cum urmează: Secţiunea I ”TEOLOGIA”, Lect. dr. Ciprian Toroczkai (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu) Exigenţe ale publicaţiilor știinţifice teologice românești astăzi. O experienţă personală; Pr. Prof. dr. Constantin Rus (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Probleme de Drept Bisericesc în paginile revistei „Teologia” Pr. Prof dr. Ioan Tulcan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Preocupări de Teologie Dogmatică în revista „Teologia” în perioada 2007-2017 Pr. Prof. dr. Cristinel Ioja (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Revista „Teologia” la 20 de ani de existenţă. Exigenţe și perspective editorial-știinţifice; Pr. Lect. dr. Filip Albu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Cercetarea teologică ortodoxă românească în mediul virtual. O analiză statistică

Secţiunea a II a ”BISERICA ȘI ȘCOALA”, Pr. Lect. dr. Gabriel Basa (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) „Biserica și Şcoala” – factor de cultură și viaţă a neamului românesc; Pr. Prof. dr. Vasile Vlad (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Activitatea publicistică a Părintelui Demian Tudor în paginile publicaţiei  „Biserica și Şcoala”; Pr. Conf. dr. Caius Cuţaru (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Profesorul Vintilă Popescu și lupta pentru afirmarea învăţământului teologic arădean reflectată în paginile publicaţiei „Biserica și Şcoala”; Pr. Conf. dr. Lucian Farcaşiu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Preocupări de Liturgică și Pastorală ale profesorilor Academiei Teologice din Arad reflectate în paginile publicaţiei „Biserica și Şcoala”; Conf. dr. Mircea Buta (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) „Biserica și Şcoala” – referinţă muzicală esenţială pentru zona din vestul ţării; Pr. Lect. dr. Stefan Negreanu (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Teme de Istorie Bisericească în paginile publicaţiei „Biserica și Şcoala”; Pr. Lect. drd. Ioan Lazăr (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Cunoașterea lui Dumnezeu reflectată în paginile revistei „Biserica și Şcoala”; Arhid. Asist. drd. Tiberiu Ardelean (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) Problema cântăreţilor bisericeşti în perioada interbelică, reflectată în publicaţia „Biserica şi Şcoala”; Lect. dr. Marcel Tang (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad) „Biserica și Şcoala” și legăturile acesteia cu profesorii teologiei arădene.
Acest eveniment academic marchează pe de o parte, rolul pe care publicaţia eparhială „Biserica şi Şcoala” l-a avut şi îl are în teologia şi cultura ecleziastică, iar pe de altă parte rolul pe care revista Teologia îl are în contextul cercetării ştiinţifice actuale.

Evenimentul punctează nu doar o rememorare istorică a parcursului celor două publicaţii, ci şi exigenţele şi perspectivele editorial-ştiinţifice şi misionar-bisericeşti cu privire la acestea.

Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

19073021_10203182141109600_556803299_o

19022538_10203182436676989_1156299209_o

19022744_10203182436796992_1228892205_o

19024374_10203182016906495_590959697_o

19024476_10203182436636988_1816003586_o

19072934_10203182437117000_1887299862_o