Târnosirea bisericii din Parohia Toc, Protopopiatul Lipova

În Duminica a 3-a după Rusalii, Parohia Toc din Protopopiatul Lipova a trăit alese clipe de sărbătoare prilejuite de sfințirea bisericii din localitate.

La primele ore ale dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Toc, unde înconjurat de un sobor de preoți avându-l în frunte pe P.O. Pr. Ioan Jidoi, Protopopul Lipovei, au început slujbele speciale rânduite pentru sfințirea unei biserici.

În mesajul de bun venit adresat Înaltpreasfinției Sale, Dr. Timotei Seviciu, P.O. Pr. Ioan Jidoi a făcut o punte de legătură între înaintașii noștri, amintind aici pe vrednicul de pomenire Î.P.S. Vasile Lăzărescu, Mitropolitul Timișoarei, care în urmă cu 70 de ani a pus în piciorul Sfintei Mese a acestei biserici, Sfinte Moaște. Cu timpul au fost necesare lucrări de consolidare şi restaurare a bisericii.

După săvârșirea slujbei de târnosire și reașezarea Sfintelor Moaște în Prestol, Chiriarhul arădean a săvârşit în Altarul de vară special amenajat pentru această ocazie, tocmai pentru a da ocazia tuturor credincioșilor să intre în Sfântul Altar, singura dată când se permite ca toți credincioșii să intre și să se închine înaintea Sfintei Mese, Sfânta Liturghie arhierească. Din soborul de preoți au făcut parte, pe lângă protopopul locului, P.C. Pr. Prof. Lucian Farcașiu, profesor la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” Arad, P.C. Pr. Ionel Bălănescu de la parohia Ilteu, P.C. Pr. Mircea Șirian secretar al Oficiului Protopopesc Lipova, P.C. Pr. Laurențiu Suba de la parohia Căprioara, P.C. Pr. Alexandru Neicu de la parohia Lupești, P.C. Pr. Dimitriu Ștefan de la parohia Petriș, Arhid. Tiberiu Ardelean, Diac. Paul Orădan și P.C. Pr. Romulus Francescu preotul paroh.

În cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,Gătirea căilor Domnului” (cf. Rom. 5; Mt. 6), în viaţa creştină, prin urmarea principiilor morale şi înfrumuseţarea firii înconjurătoare, întru toate subliniindu-se lucrarea providenţei divine. Pitorescul zonei însuşi îndeamnă la slăvirea creaţiei şi proniei, prin care toate tind spre scopul desăvârşirii. Grija credincioşilor faţă de Casa lui Dumnezeu prin înnoirea şi înfrumuseţarea sfintelor biserici, mai ales în acest an omagial pe care-l traversăm, dedicat pictorilor şi iconarilor, pune în lumină mai mult purtarea de grijă a lui Dumnezeu faţă de Biserică şi lume, a subliniat Ierarhul.

La finalul sfintei slujbe, pentru jertfelnicia și meritele deosebite arătate în slujirea aproapelui și a bisericii deopotrivă, P.C. Pr. Romulus Francescu a primit distincția și a fost hirotesit ca iconom stavrofor de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

După aceasta preotul paroh a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru purtarea de grijă şi cinstea arătată, precum și tuturor preoților prezenți în frunte cu P.O.Pr. Ioan Jidoi- Protopopul Lipovei, bunilor credincioși ai parohiei care au făcut posibil ca această mare bucurie a comunității să aibă loc cât și tuturor celor prezenți pentru participare la sărbătoarea bisericii din Toc.

Ziua s-a încheiat cu o agapă frățească dată în cinstea evenimentului de preotul paroh Romulus Francescu şi Consiliul parohial.

Protos. Iustin Popovici

Pr. Mircea Șirian

IMG-20170625-WA0047

IMG-20170625-WA0052

IMG-20170625-WA0058

IMG-20170625-WA0070

IMG-20170625-WA0075