Cerc misionar în parohia Iosăşel

Duminică, 16.07.2017, în parohia Iosășel, în biserica cu hramul „Nașterea Domnului” a avut loc întrunirea  preoţilor  din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr.3 Gurahonţ, coordonat din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei,  de către preotul Moţ Crăciun-Dorel.

În cadrul acestei întrunirii s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au participat credincioşi din parohia Iosăşel şi parohiile învecinate.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca  „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti  şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”,  preotul Zbîrcea Teodor-Gheorghe de la parohia Mădrigești a susținut următoarele teme: 1.Patriarhul Iustinian ca apărător al Bisericii în timpul unui regim ostil religiei și Bisericii.2.Despre virtutea iubirii.

În cuvântul său părintele arăta: Patriarhul Justinian a fost întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române timp de aproape trei decenii, în perioada celei mai aprige prigoniri a Bisericii de către regimul comunist ateu, instalat la putere în România după luna martie 1945. Cu mult curaj si echilibru, diplomație și tenacitate, el a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea unei dârze rezistențe, camuflate uneori sub un discurs “favorabil”, pentru liderii comuniști. S-a opus din răsputeri abuzurilor și ingerințelor partidului – stat în viața bisericii și încercării acestuia de a transforma Biserica într-o instituție neputincioasă, tolerată și discreditată, în același timp, cu un rol nesemnificativ în societate.Dragostea Patriarhului Justinian față de Biserica lui Hristos i-a dat curaj să înfrunte regimul politic în pofida tuturor amenințărilor și să fie un apărător înțelept al Ortodoxiei în timpul comunismului.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Vesa Ioan a mulţumit tuturor pentru participare

Moț Aurelian Iulian

20170716_161047

20170716_161110