Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit la Mănăstirea Feredeu

Ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din protopopiatul Lipova, Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul a fost prăznuit şi-n acest an cu multă bucurie duhovnicească de către obştea monahală şi pelerinii care frecventează această mănăstire. Bucuria a fost prilejuită şi de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, care înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor au făcut parte şi preot ic.stavr. Ioan Jidoi, protopop al Lipovei, preot ic.stavr. Adrian Zaha, protopop al Ineului, arhid. Tiberiu Ardelean, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad şi alţi preoţi din vecinătate.

La momentul cuvenit, Chiriarhul, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii (Iacob 5; Luca 4), a adresat un înălţător cuvânt de învăţătură, pus sub titlul: ,,La Şcoala Profeţilor”, în care prezintă învăţătura Bisericii despre profeţia sau prorocia adevărată, ilustrată prin personalităţi de seamă ale istoriei biblice, între care la loc de seamă este Sfântul Proroc Ilie, ca de altfel şi ucenicul său Elisei (14 iunie) a căror pomenire are loc la date apropiate, dovedind astfel existenţa unei adevărate şcoli de profeţi a căror misiune era păstrarea credinţei în adevăratul Dumnezeu şi respingerea idolatriei care îndepărta pe credincioşi de respectarea aşezământului legii şi profeţilor. Imnografia şi iconografia zilei însăşi dă mărturie despre fapt prin înfăţişarea împreună la momentul ridicării la cer a sfântului care lasă mantia sa ucenicului spre sporirea harului în virtutea căruia a lucrat spre împlinirea voii dumnezeieşti. O mărturie în acest sens o dă şi peştera legată de vieţuirea sfântului în Muntele Carmel din Ţara Sfântă, numită şi Şcoala Prorocilor, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Numeroşi credincioşi şi copilaşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

În încheierea praznicului, Înaltpreacuviosul Părinte arhim. Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit Chiriarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă soborului şi nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest binecuvântat aşezământ monahal.

Protos. Dr. Iustin Popovici

20170720_104349

20170720_101019

20170720_102228

20170720_102415

hram-feredeu (28)