Zile de praznic în Parohia Agrișul Mare

Praznicul Sf. Cuv. Parascheva de la Iași a generat în Parohia Ortodoxă Română din Agrișul Mare o serie de manifestări duhovnicești menite, pe de o parte, să marcheze acestă sărbătore în cinstea sfintei care este ocrotitoarea bisericii iar, pe de altă parte, să mijlocească credincioșilor momente de autentică meditație duhovnicească.
​Înălțarea spirituală a credincioșilor a început odată cu slujba vecerniei unite cu litia și urmate de cântarea Paraclisului Maicii Domnului ocrotitoarea și mijlocitoarea mântuirii neamului omenesc. Numărul credincioșilor prezenți în biserică a bucurat ochiul păstorului dar a întărit și comunitatea prin împreuna rugăciune și slăvire a lui Dumnezeu, a Maicii Sale preaiubite și a sfintei Parascheva – patroana spirituală a agrișenilor.
​Ziua praznicului Sf. Cuv. Parascheva a început cu slujba utreniei și a continuat cu Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de minunatul cor condus de reputatul Prof. Dr. Mircea Remus Buta, răspunsuri care au purtat sufletele credincioșilor prezenți, într-un număr impresionant, spre înălțimile incomensurabile ale iubirii și adorării lui Dumnezeu.
​Pentru ca bucuria să fie plenară cea de a treia zi de înălțare duhovnicească a fost marcată, duminică dimineață, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și de Taina Sfântului Maslu săvârșită în dupăamiaza aceleiași, de către un ales sobor de preoți. În fruntea acestora s-a aflat P.O. pr. Adrian Zaha – protopopul Ineului și antecesorul păstoririi comunității din Agrișul Mare, P.C. pr. Radu Constantinescu – secretar eparhial, P.C. Pr. Ștefan Marcu – președintele Consistoriului preoțesc al Episcopiei Timișoarei, P.C. Pr. Sorin și Gabriel Streulea – fii satului, P.C. pr. Dan Turean – parohia Ineu, P.C. pr. George Culda – Parohia ”Vasile Goldiș”, P.C. pr. Teodor Zbârcea – Parohia Mădrigești și P.C. pr. Ciprian Sălăvăstru – Parohia Moțiori.
​Toate aceste trei zile de sărbătoare s-au încheiat cu câte o agapă frățească oferită, de mărinimia și ospitalitatea deosebitei comunități creștine din Agrișul Mare, tuturor celor prezenți (veniți de aproape sau de mai departe). Credincioșii acestei parohii au dovedit, pe parcursul zilelor de prăznuire, nu numai că au auzit cuvântul Scripturii care spune: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău și din toată puterea ta și din tot cugetul tau; iar pe aproapele tău, ca pe tine însuți”. (Lc. 10,27) ci și că știu cum să-l materializeze atât prin prezența la sfânta biserică cât și prin dragostea față de aproapele.
Preot paroh,
Marius Ioan Leucuța

image