Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a slujit în Parohia Hălmăgel

În Duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Hălmăgel, Protopopiatul Sebiș. Aici, Chiriarhul a fost întâmpinat de către protopopul locului, PC Părinte Alexandru Botea, de doamna primar Mihaela Banci, de preotul paroh Ciprian-Nicolae Briciu și de toată suflarea satului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La momentul cuvenit, Chiriarhul arădean a rostit un cuvânt de învățătură despre ,,O potrivire calendaristică” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Efes. 4; Luca 10), adică pomenirea Sfântului Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei chiar în duminica Samarineanului milostiv, prilejuind astfel exemplificarea întocmai pentru credincioși a parabolei atât de grîitoare pentru filantropia creștină, prin viața jertfelnică pentru aproapele a unuia dintre ierarhii aleși ai Bisericii. Tâlcuirea Evangheliei duminicale, după Cazania zilei, a arătat cum sub chipul samarineanului milostiv este Însuși Mântuitorul, ilustrând mila divină față de cei ce în căderile pe calea vieții caută mântuirea, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit preotului paroh Ciprian-Nicolae Briciu distincția de iconom în semn de aleasă prețuire pentru hărnicia de care a dat dovadă în treburile gospodărești ale parohiei.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhul împreună cu soborul de slujitori, a sfințit obiectele noi de cult, achiziționate de credincioși, crucea ce va fi așezată pe turla bisericii și locul unde se va construi o casă parohială nouă.

***

Biserica actuală din Hălmăgel a fost construită în anul 1806 și a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Este construită sub formă de navă, din piatră cu pereți groși de 80 cm, iar în anul 1991 a fost acoperită cu tablă nouă. Clopotul actual a fost adus din S.U.A pe cheltuiala emigranților din Hălmăgel aflați în Florida în 1922, la inițiativa doamnei Morar Maria.

Protos. Iustin Popovici

5

6

7

8