Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Arhiepiscopia Aradului

De mai bine de o sută de ani, în toată lumea creştină, în perioada 18-25 ianuarie, se celebrează Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, acţiune organizată în ţara noastră de către Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, AIDRom, din care face parte şi Biserica Ortodoxă Română. Ca în fiecare an, preoţii din Arhiepiscopia Aradului au promovat această acţiune în parohiile lor, în special în mediul urban, organizând Săptămâna de rugăciune împreună cu alte confesiuni, îndeosebi cu cele istorice, în conformitate cu îndrumările Sfântului Sinod al B.O.R. privind relaţiile cu celelalte culte. De altfel, în aceste părţi ale ţării, datorită climatului multietnic şi multiconfesional, locuitorii au avut o bună convieţuire între ei, respectându-şi cultul şi tradiţiile fiecăruia.

În Municipiul Arad, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, cu tema ,,Dreapta Ta, Doamne, și-a arătat tăria” (Ieșire 15, 6) s-a desfăşurat într-o bună rânduială şi armonie. Săptămâna de rugăciune a fost deschisă vineri, 19 ianuarie, la Biserica Ortodoxă Sârbă; continuând Duminică, 21 ianuarie, la Parohia  Ortodoxă Română Arad-Centru; Luni, 22 ianuarie, la Catedrala Romano-Catolică; Marți, 23 ianuarie, la Biserica Greco-Catolică; Miercuri, 24 ianuarie, la Biserica Evanghelică-Luterană şi s-a încheiat Joi, 25 ianuarie, la Biserica Reformată.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a participat, ca-n fiecare an, la acest program de rugăciune vorbind celor prezenţi, cu referire la textele biblice şi patristice ale temei Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. De asemenea, Chiriarhul nostru a amintit de importanța Anului omagial pe care-l străbatem și  comemorarea personalităților arădene implicate în Marea Unire de la 1918.

Subliniindu-se în cadrul acestor întruniri tradiţia seculară de bune relaţii între cultele şi etniile care convieţuiesc în părţile Aradului, credincioşii au fost îndemnaţi de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei spre bună şi dreaptă vieţuire, spre păstrarea valorilor evanghelice, la mărturie comună, la pace şi bună înţelegere.

Protos. Iustin Popovici

Mesajul de binecuvântare al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2018

Credinţa puternică învinge încercările vieţii

Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din anul 2018, „Dreapta Ta, Doamne, şi-a arătat tăria” (Ieşire 15,6), ne reamintește de faptul că Dumnezeu nu-Şi abandonează creaţia, mai ales în vremuri de încercare, când ne simțim singuri şi neajutorați. De multe ori în viaţă, ne întrebăm: Unde este Dumnezeu? Vede El suferința, neputința sau îngrijorarea mea? Ne punem astfel de întrebări mai ales când ne aflăm în ispite şi necazuri, în boli care par incurabile, în primejdii care năvălesc asupra noastră pe neașteptate. Adesea, viața oamenilor încercați de necazuri este asemănătoare cu trăirea momentului de panică, de dezorientare şi de descurajare a ucenicilor lui Iisus aflați în corabia cuprinsă de valurile mării şi izbită de vântul potrivnic, în timp de noapte (cf. Luca 8,23-25).

Cu toate acestea, credința fermă în Iisus Hristos învinge greutatea încercărilor, pentru că ea ne întărește în relația vie şi constantă cu Hristos Domnul. Astfel, putem fi salvați tocmai pentru că El ne ajută să nu ne înrobim stihiilor lumii materiale, nici să ne pierdem speranţa în furtuna încercărilor vieţii.

Când însă credința sau iubirea noastră faţă de Hristos slăbește, Dumnezeu, prin Biserica Sa, ori prin încercările vieţii, ne cheamă la înnoirea vieţii noastre duhovnicești. Iar în această lucrare, de permanentă înnoire a vieţii noastre spirituale, Hristos Domnul rămâne tăria noastră în lupta cu păcatul şi patimile egoiste, cu duhurile rele, cu furtunile persecuțiilor şi cu provocările ostile din societate. Așadar, ajutorul invocat şi primit de la Dumnezeu este întotdeauna speranţa mântuirii celor credincioşi în situaţii dificile.

La acest început de An Nou 2018, vă adresăm tuturor doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, dimpreună cu urarea tradițională: La mulţi ani!

„Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!” (2 Corinteni 13, 13).

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

saptamana_de_rugaciune_ian2018-360x4841