COMUNICAT DE PRESĂ: Festivalul Românilor de pretutindeni – ediția a X -a

Festivalul Românilor de Pretutindeni, inițiat și organizat de către Părintele Mihai-Octavian Blaj, se va desfășura duminică, 26 august 2018, în Parohia Arad-Grădiște 1. Acest festival a debutat în urmă cu 10 ani în localitatea Covăsînț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, iar din anul 2016 se desfășoară în Municipiul Arad, în arealul bisericii ortodoxe Arad-Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească. Festivalul din acest an face parte din programele culturale ce se derulează în cadrul Arhiepiscopiei Aradului sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918.
La acest festival participă în fiecare an români nativi din vecinătatea granițelor României, care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile predându-le ca un tezaur din generație în generație. La acest eveniment participă persoane cu vârste cuprinse între 12 și 78 de ani. Zonele din care vor veni și anul acesta sunt: Voievodina și Timoc-Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul-Basarabia, Cernăuți și Herța- Ucraina, Gyula-Ungaria. Grupurile sunt însoțite de preoți și ierarhi cât și de lideri culturali.
Duminică, 26 august, începând cu ora 09:30, toți românii veniți de peste hotare, vor participa la Sfânta Liturghie în biserica parohiei Arad Grădiște 1, alături de toți credincioșii arădeni care vor fi prezenți. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de oaspeții de seamă: Înaltpreasfințitul Mihail, Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, Preasfințitul Veniamin Goreanu Episcop de Cahul-Basarabia de Sud, Preasfințitul Siluan, Episcop al românilor din Ungaria, Părintele Boian Alexandru vicar al Timocului, Părintele Danciu Andrei preotul românilor din Praga.
Începând cu ora 16:00, în curtea bisericii se va desfășura evenimentul cultural unde sunt așteptați toți arădenii care vor să simtă acel suflu și emoție patriotică transmisă cu dor de toți românii care vor evolua pe scenă. Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Rep. Moldova, Ucraina și Ungaria, vor veni în fața arădenilor și invitații speciali Stela Botez-Rep. Moldova cât și artistul Nicolae-Furdui Iancu însoțit de formația Crai Nou.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului, Primăriei Municipiului Arad, Consiliului Județean Arad, Centrului Cultural Județean Arad, Centrului Cultural Municipal Arad, Universității Aurel Vlaicu din Arad.
Protos. Iustin Popovici

image