Liturghie Arhierească săvârșită în debutul Festivalului Românilor de Pretutindeni, în biserica Parohiei Arad-Grădiște 1

Duminică, 26 august 2018, în Parohia arădeană Grădiște 1, din Municipiul Arad s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Festivalului Românilor de Pretutindeni, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la inițiativa Părintelui consilier Mihai-Octavian Blaj.

Evenimentul a debutat în biserica parohială cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de ierarhi și preoți din țară și străinătate.  Din sobor au făcut parte IPS Părinte Mihail, Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Părintele Boian Aleksandrovic, vicar al Timocului, Părintele paroh Mihai-Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului, Părintele Ovidiu-Doru Ursu, secretar al Protopopiatului Daciei Ripensis, Părintele Andrei Danciu, preotul românilor din Praga, Părintele Teodor Gorea, Părintele Viorel Mierlușca,  Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alți sfințiți slujitori.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Veniamin, care le-a vorbit credincioșilor prezenți în număr mare, despre pilda lucrătorilor răi din Evanghelia Duminicii a 13-a după Rusalii (Matei 21, 33-44), accentuând faptul că noi suntem lucrătorii cărora Dumnezeu le-a încredințat via – adică lumea aceasta, până la cea de-a doua Sa venire. Acest lucru ar trebui să ne sporească eficiența și responsabilitatea de care avem a da seama și să încercăm să nu urmăm în viața exemplul lucrătorilor răi, întrucât ,, pe cei răi cu rău îi va pierde…” (cf. Matei 21, 41). Datoria noastră de creștini este să recunoaștem că Dumnezeu este ,,Stăpân al viei – vieții noastre – și Lui să-I arătăm recunoștința și iubirea noastră în toată această viață, a subliniat Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mihail i-a oferit Chiriarhului nostru, Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Ordinul Sfântul Rastislav, în gradul al doilea, o icoană cu Sfinții Chiril și Metodie și o cruce de binecuvântare, iar părintelui Octavian Blaj, organizatorul evenimentului, Medalia comemorativă a Sfinților Chiril și Metodie. La rândul său, Părintele consilier le-a mulțumit tuturor ierarhilor și preoților slujitori pentru participare, oferindu-le numeroase daruri.

În după masa zilei, începând cu ora 16.00, evenimentul cultural a continuat în spațiul special amenajat în curtea bisericii parohiale. În debutul programului ierarhii prezenți, domnul Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad și domnul ing. Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, au transmis mesajul de bun venit pentru românii veniți de peste granițele țării și au transmis felicitări tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment.

Pe scena au urcat români nativi din vecinătatea granițelor României, care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile predându-le ca un tezaur din generație în generație, care au prezentat un frumos program artistic.

În acest an, la eveniment au participat români din Voievodina și Timoc-Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul-Basarabia, Cernăuți și Herța- Ucraina, Ungaria. Grupurile au fost însoțite atât de ierarhi și preoți cât și de lideri culturali. Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Rep. Moldova, Ucraina și Ungaria, au venit în fața arădenilor și invitații speciali: artista Stela Botez din Rep. Moldova și artistul Nicolae Furdui Iancu însoțit de formația Crai Nou.

Moderatorul serii a fost actrița Angela Petrean Varjasi.

Sâmbătă, 25 august, IPS Părinte Mihail și PS Părinte Veniamin, însoțiți de către Chiriarhul locului, IPS Părinte Timotei, au vizitat reședința arhiepiscopală din Arad, Mănăstirea Arad-Gai, Mănăstirea Feredeu, Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, Catedrala istorică a Aradului, Biserica Parohiei Arad-Grădiște 1.

***
Festivalul Românilor de Pretutindeni a început cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei la inițiativa și prin deosebita implicare a Părintelui Mihai-Octavian Blaj, în urmă cu 10 ani în localitatea Covăsînț. Din anul 2016 acesta se desfășoară în Municipiul Arad, în arealul bisericii ortodoxe Arad-Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească. Festivalul din acest an face parte din programele culturale ce se derulează în cadrul Arhiepiscopiei Aradului sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului, Primăriei Municipiului Arad, Consiliului Județean Arad, Centrului Cultural Județean Arad, Centrului Cultural Municipal Arad, Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Protos. Iustin Popovici

DSC_0188_1600x1070

DSC_0197_1600x1070

DSC_0206_1600x1070

DSC_0220_1600x1070

DSC_0223_1600x1070

DSC_0237_1600x1070

DSC_0242_1600x1070

DSC_0244_1600x1070

image

image

image

-023

-031

-034

-038

-040

-042

-049

-055

20180826_185509

image

image

image

image

image

Festivalul românilor de pretutindeni