În Duminica a 20-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain), Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la orele dimineții, a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Dieci, Protopopiatul Sebiș, la invitaţia preotului paroh şi a credincioşilor parohiei pentru a târnosi biserica cu hramul ,, Bunavestire”. Aici, Chiriarhul a fost întâmpinat cu mare bucurie în faţa bisericii de Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru (preot paroh) care a rostit cuvântul de bun-venit şi de preoți din parohiile vecine, de numeroşi credincioşi precum și de mulți tineri îmbrăcați în port popular care i-au oferit flori.
Slujba de târnosire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei după toate regulile Bisericii Ortodoxe, adică, a fost unsă în exterior cu Sfântul şi Marele Mir, în piciorul Sfintei Mese au fost puse Sfinte Moaşte. Sfânta Masă a fost spălată cu apă de trandafiri şi unsă cu Sfântul şi Marele Mir, iar în cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost puse icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu, apoi a săvârșit întreaga rânduială de sfințire a picturii și a Sfântului Altar.
Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de soborul de preoți și cu participarea mulțimii de credincioși. Din soborul de slujitori au făcut parte: părintele Botea Alexandru, protopopul Sebișului, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, pr. Birău Alexa de la parohia Chisindia, pr. Bacoș Cristian de la parohia Hălmagiu, pr. Oarcea Marian de la parohia Almaș, pr. Pop Gheorghe Cristian de la parohia Revetiș, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, părintele Mihail Popa (pensionar) și părintele Dărău Ioan (pensionar).
La sfânta slujbă au fost prezente autorități centrale, județene, locale și foarte mulți credincioși, precum și copii și tineri.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,Cercetare dumnezeiască” (cf. Gal. 1; Lc. 7) înțelegându-se din aceasta că Dumnezeu a creat pe om dându-i libertatea continuării lucrării divine care cerea răspuns conform rânduielilor necesare atingerii scopului întregii creații. De aici se înțelege că Dumnezeu cercetează lumea prin lucrarea providenței intervenind în ajutorul omului pe calea desăvârșirii, obștea însăși, a cărei temelie este familia, fiind chemată să conștientizeze această lucrare sfântă prin fiecare membru, a subliniat Chiriarhul arădean.
Răspunsurile liturgice au fost date de către corul bisericii ortodoxe din Almăș.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Botea Alexandru a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru aleasa purtare de grijă, dar și pentru prezenţa în mijlocul bunilor credincioși din Dieci, precum şi tuturor oficialităţilor județene și locale şi credincioşilor prezenţi.
După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Scurt istoric al bisericii
În anul 1692 se menționează existența parohiei Dieci ce avea o biserică de lemn pe Dâmbul de la Caznari, lângă partea de sat numită La drum. Acest sfânt lăcaș s-a ctitorit în același veac XVII. În 1797 s-a ridicat, în actualul cimitir, o nouă biserică, la fel din lemn. În anul 1846 se începe zidirea unei alte biserici chiar în mijlocul noii așezări. Iată câteva detalii.
La stăruința preotului Simion Tomuța și a unor fruntași ai comunei, Tamaș, notar comunal, Marcu Lupșa, Miron Vesa, Gheorghe Dănuț, Ioan Galea „a lui Moisă”, Iosa Pui, în anul 1846 se deschide șantierul de construcție la noua biserică. Lipsurile financiare și frământările naționale au întârziat mult terminarea construcției până în anul 1851. La edificarea noului locaș de cult, mai mulți enoriași au vândut boi, vaci și porci, dăruind bisericii întregul venit, iar domeniul din Sebiș și birișii din pusta Zamard, datorită simpatiei de care se bucura preotul Simion Tomuța, au dat mult ajutor la edificarea bisericii, pentru că numai enoriașii nu puteau să termine construcția. În anul 1851 biserica era terminată iar antesfințirea ei a săvârșit-o protopopul Grigorie Lucacic al Ineului. În 1852 biserica de lemn a fost vândută satului Berindia.Biserica este edificată cu piatra adusă din deal. Stilul bisericii este baroc, cu un plan în formă de navă dreptunghiulară, terminată cu o absidă circulară în partea de răsărit. Mai târziu prin anii 1990 -1991 au fost construite și pridvoarele de la intrarea din față și cele de la ușile laterale. Pridvoarele sunt construite din cărămidă și beton.La început biserica nu a avut pictură. În anul 1925 a fost pictat iconostasul de către Iosif Burian, notar comunal, iar cheltuiala a fost suportată din donațiile credincioșilor. În 1926, Iosif Burian a excutat și donat bisericii icoana “Cina cea de Taină” de pe iconostas, tot în același an, pe cheltuiala lui Ioan Nan, același pictor, a executat icoana “Sfânta Treime” de pe iconostas. În anul 1928 pe iconostas existau doar 6 icoane, restul bisericii nu avea picture; era zugravită cu diferite motive florale. Prima pictură a bisericii a fost executată în anul 1956, din inițiativa preotului Gheorghe Cavalu, de către pictorul arădean Iulian Toader, al cărui fiu, Iulian Toader junior, în 1970, a curățat pictura.În anul 2003 au fost efectuate mari reparații la biserica, au fost tencuiți pereții interiori și exteriori, a fost schimbat acoperișul, tabla fiind înlocuită cu țiglă,iar bolta bisericii din naos și altar a fost refăcută.În anul 2005, biserica a fost repictată în întregime de Radu și Alexandrina Jitariu din Arad. Tot acum a fost schimbat iconostasul, cu altul sculptat și împodobit cu icoane executate de aceiași pictori precum și întregul mobilier din biserică.Iconostasul a fost executat, în anul 2008, de meșterul Mircea Vasile din Sighetul Marmației. Toate lucrările au fost suportate financiar de către credincioși.
Moț Aurelian Iulian