În data de 11.11.2018, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din parohia Dieci, protopopiatul Sebiş, în prezenţa credincioşilor din parohie.În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.Din sobor au făcut parte: Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, pr. Moț Dorel coordonatorul cercului, pr. Oarcea Marian de la parohia Almăș, pr.Curechean Alin de la parohia Cil, pr. Pasc Darius de la parohia Bonțești, pr.Vesa Ioan de la parohia Iosășel, pr.Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr.Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești, pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii, pr.Tulcan Dănuț de la parohia Secaș.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al unității de credință și neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)”, preotul Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru a susținut următoarele teme: 1. Emanciparea națională și crearea României moderne(rolul Bisericii și al clericilor la realizarea acestui deziderat); 2. Unirea de la 1600 și consecințele ei în viața bisericească.
În susținerea temei părintele afirma: Biserica, limba română și credința ortodoxă, precum si jertfa multor preoți, i-a unit pe românii din toate provinciile și i-a făcut să ajungă la conștiința de sine: că sunt diferiți de alte popoare, că alcătuiesc o populație distinctă cu însușiri proprii, trezind în ei ideea și dorința de unitate națională, ce se va împlini la Marea Unire din 1918.
După susţinerea temelor au urmat discuţii şi au fost aduse completări de către ceilalţi preoţi.La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.
În finalul întâlnirii, Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru a făcut referire la perioada în care ne aflăm, de înainte prăznuire a Marii Uniri amintind despre jertfele înaintașilor ce au contribuit la realizarea acestui deziderat, îndemnând pe cei prezenți la iubire frățească și unitate, mulţumind tuturor pentru participare.
Moț Aurelian Iulian