Duminică, 18.11.2018, a reprezentat o zi cu o însemnătate aparte pentru credincioșii localității Buhani.
Însemnătatea istorică a zilei a fost desăvârșită prin dezvelirea și sfințirea Monumentului „Eroilor satului Buhani, căzuți în cele Două Războaie Mondiale”, în cadrul unui ceremonial militar-religios, de către însuși Întâistătătorul eparhiei arădene – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop. Dr. Timotei Seviciu.
Astfel începând cu orele 15,00 sunetele clopotelor Bisericii parohiale cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, au început să vestească venirea chiriarhului arădean, întâmpinat de către soborul preoțesc, în frunte cu Protopopul locului – Preaonoratul Părinte Alexandru Botea, precum și de o mulțime mare de credincioși din localitate precum și de pe întreaga Vale a Deznei.
Preaonoratul Părinte Protopop – Alexandru Botea, a urat din nou, un bun venit ÎnaltPreasfințitului Părinte Arhiepiscop, în mijlocul comunității ortodoxe din Buhani, arătând că după ce în acest an în luna iunie această mică dar vrednică comunitate a trăit bucuria binecuvântării lucrărilor de renovare a lăcașului de cult și a oficiului parohial, această comunitate străveche, aflată în preajma cetății Dezna, a găsit resursele ca în contextul însemnătății Anului Centenar, precum multe alte localități arădene, să cinstească memoria înaintașilor edificând sub purtarea de grijă a Bisericii, un monument închinat eroilor satului căzuți în cele Două Războaie Mondiale.
Manifestările prilejuite de dezvelirea și sfințirea monumentului eroilor satului Buhani, s-au bucurat de prezența a numeroase oficialități locale, județene și centrale, întâmpinate, potrivit protocolului de către plutonul Batalionului 191 infanterie „Col. Radu Golescu Arad”, care au dat onorul d-lui subprefect Vasilică Damian reprezentant al Instituției Prefectului Arad.
În cele ce au urmat, a fost oficiat ceremonialul religios de pomenire a eroilor satului căzuți în cele Două Războaie Mondiale, fiind sfințit monumentul edificat de către fiii satului în preajma bisericii parohiale cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, a vorbit despre monumentul eroilor, care este cel mai adesea reprezentat prin Sfânta Cruce, dovedește pretutindeni unde este ridicat bogăția sufletească a acestora prin puterea de jertfă pentru întregul popor în vederea afirmării măreției acesteia în generațiile viitoare. Jertfelnicia locuitorilor satului Buhani spre a înălța un monument în cinstea eroilor satului lor căzuți în cele Două Războaie Mondiale, se încadrează cu prisosință în rândul faptelor vrednice de pomenire prin care românii arădeni comemorează cu vrednicie Centenarul Marii Uniri, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.
A urmat ceremonia de depuneri de coroane și jerbe de flori, în cadrul căreia au fost depuse coroane și jerbe de flori de către: Parohia Ortodoxă Română Buhani; Primăria și Consiliul Local Dezna; Camera Deputaților; Instituția Prefectului; Consiliul Județean Arad; Garnizoana Arad; din partea filialei Arad a Asociației Naționale a cadrelor militare în rezervă și retragere; a Asociației Naționale a veteranilor de război; a Asociației Naționale – Cultul eroilor – „Regina Maria”; din partea filialei Zărand Ineu a Asociației Naționale a cadrelor militare în rezervă și retragere, din partea filialei „Traian Moșoiu” – Bihor a Asociației Naționale a cadrelor militare în rezervă și retragere.
În cadrul alocuțiunilor au fost rostite cuvinte de către Dl. Prof. Mariș Gheorghe – din partea fiiilor satului Buhani care și-au adus aportul la edificarea monumentului, care a prezentat pe scurt istoria edificării acestui monument.
Alocuțiuni au fost rostite de asemenea și de către dl. General. (R.) – Conf. Univ. Dr. – Vasile Creț – președintele filialei „Traian Moșoiu” a Asociației Naționale a cadrelor militare în rezervă și retragere Bihor, care a înmânat diploma și medalia comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial – ÎnaltPreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului; D-lui Primar al Comunei Dezna – Ovidiu Neaga; preotului paroh – Valentin Herbei, d-lui – Gheorghe Mariș – ca reprezentant al fiilor satului care și-au adus aportul la edificarea acestui monument,D-nul Col.(R.) Hălmăgean Florin a dat citire temei sugerate de d-nul Gen. (R.) de Divizie Mihai Corneliu Lungu, fost Inspector General al Armatei Române, care datorită stării de sănătate nu a mai putut participa.
Dl. General de brigadă (R) – Vasile Băețan – președinte al filialei „Zărand” a Asociației Naționale a cadrelor militare în rezervă și retragere Ineu, în cadrul alocuțiunii rostite a înmânat diploma de excelență – d-lui primar – Ovidiu Neaga, preotului paroh, și d-lui. Gheorghe Mariș.
Dl. Col.( R.) Sandu Crișan – președinte al Asociației Naționale a veteranilor de război filiala Arad, a înmânat diplome de excelență și plachete comemorative preotului paroh și d-lui prof. Gheorghe Mariș, ca principali artizani ai edificării acestui monument.
Din partea Asociației Naționale Cultul eroilor -„Regina Maria” filiala Arad, Col. (R.) Constantin Bursa a înmânat de asemenea diplome de merit – preotului paroh și d-lui Gheorghe Mariș.
Camera Deputaților a fost reprezentată de domnul deputat Florin Tripa care s-a implicat îndeaproape și-n organizarea evenimentului.
Din partea Consiliului Județean Arad, ca delegat al d-lui Iustin Cionca- președintele Consiliului Județean Arad, a luat cuvântul d-l Gheorghe Feieș.
După încheierea alocuțiunilor, membrii grupului vocal „Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, au intonat câteva cântece cu caracter patriotic, care au dezmorțit și înflăcărat inimile tuturor participanților.
În calitate de gazdă a evenimentului, preotul paroh Valentin-Nicu Herbei a subliniat vrednicia locuitorilor din satul Buhani, care și în acest An al Centenarului – precum odinioară înaintașii lor și au adus aportul la înfăptuirea Marii Uniri prin jertfa eroilor satului căzuți în Primul Război Mondial- au dovedit vrednicie și spirit de jertfă, prin aceea că s-au ostenit în edificarea acestui monument spre Slava lui Dumnezeu și veșnica pomenire a eroilor satului.
Emoționate au fost și momentele când preotul paroh a dat citire unei scrisori, trimisă de către unul dintre eroii satului Buhani – serg. Ageu Vasile – mort în cel de-al Doilea Război Mondial, la Stalingrad- care au făcut ochii tuturor celor prezenți să lăcrimeze, iar sufletele să fie cuprinse de un puternic sentiment de emoție.
Totodată preotul paroh a adresat cuvinte de mulțumire: Înaltpreasfințitului părinte Arhiepiscop, oficialităților centrale și locale, domnilor generali, reprezentanților tuturor asociaților cadrelor militare prezente, soldaților din Batalionul 191 infanterie „Radu Golescu” din Arad, precum și tuturor celor prezenți la aceste manifestări prilejuite de dezvelirea și sfințirea monumentului eroilor satului Buhani. Mulțumiri au fost aduse și d-nului Col. (R.) Florin Hălmăgean – în calitate de crainic al manifestărilor
În semn de mulțumire tuturor celor amintiți preotul paroh a înmânat diplome de recunoștință.
Nu au fost trecuți cu vederea nici fii satului Buhani care și-au adus aportul în edificarea acestui monument,care au fost răsplătiți și ei cu diplome de recunoștință, amintindu-se de contribuția esențială a unora precum d-nul profesor Gheorghe Mariș, d-na Dr. Adina Bumb, d-na Dr. Fira Popa, D-na Dr. Cristina Popa, Pc. Pr. Vasile Pop, dl. Petru Mariș.
Emoționante au fost și momentele defilării soldaților din Batalionul 191 infanterie „Radu Golescu” din Arad, care l-a final au primit flori de la copiii prezenți.
Pe acorduri de cântece patriotice, manifestările prilejuite de dezvelirea și sfințirea monumentului eroilor de la Buhani s-au încheiat, marcând pe mult timp de acum încolo sufletele celor care au fost prezenți la această mică „adunare națională” în cinstea Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918.
Scurt Istoric al edificării Monumentului „Eroilor satului Buhani căzuți în cele Două Războaie Mondiale”.
Gândul edificării acestui monument a apărut în urmă cu mai bine de 7 ani, când Parohia Ortodoxă Română Buhani, și-a exprimat intenția în acest sens.
După mai bine de 7 ani, în care această dorință nu s-a putut materializa din pricina fondurilor insuficiente, unul dintre vrednicii fii ai satului dl. Prof. Gheorghe Mariș aflând de intenția Parohiei Ortodoxe din localitatea de baștină, și-a exprimat intenția și sprijinul de a colabora cu preotul paroh în vederea ducerii la bun sfârșit a acestui deziderat.
Deși în prealabil s-a luat în calcul varianta edificării unui monument din marmură de Moneasa, s-a decis realizarea unui monument din lemn care a fost realizat de către meșterul popular Codrea Petru din Sighetul Marmației.
Pe parcurs pe lângă implicarea dl.-lui prof. Gheorghe Mariș s-a alăturat o altă fiică a satului d-na Dr. Adina Bumb, care au mobilizat și alți fii ai satului precum d-na Dr. Fira Popa, d-na Dr. Cristina Popa, Pc. Pr. Vasile Pop, d-l. Petru Mariș, în așa fel încât strădania puținilor dar vrednicilor locuitori ai satului care au contribuit și ei după puteri, să nu rămână nerealizată.
Locația monumentului a fost aleasă să fie în curtea Bisericii Parohiale cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, și în imediata vecinătate a vechii școli confesionale inaugurate la 19 noiembrie 1904, și care în cursul acestui an a fost demolată datorită avansatului stadiu de degradare.
Piatra de la fundația vechiului edificiu școlar confesional a fost așezată la fundația soclului placat cu gresie, la a cărei realizare au trudit în mod benevol enoriașii parohiei în frunte cu inimosul Viorel Enea.
Monumentul propriu-zis constă într-o troiță înaltă de 3m, sculptată în stil maramureșenesc, care este încadrată de două plăci sculptate de lemn pe care sunt trecute numele celor 9 eroi din Primul Război Mondial, respectiv 10 din cel de-a Doilea Război Mondial.
Astfel strădania buhăncenilor de azi vine ca și o continuare a strădaniei înaintașilor lor care încă după Mărețul act de la 1 decembrie 1918, au contribuit în două rânduri la construirea Mausoleului de la Mărășești cu suma de 20554 coroane așa după cum reiese din ziarul „Românul” nr. 127/ 5 oct. 1919, respectiv „Românul” nr. 163/ 19 nov. 1919.
Preot Paroh
Valentin-Nicu Herbei