CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA BUHANI

Joi, 06 decembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, biserica parohială cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților” din Buhani, s-a bucurat de găzduirea unui eveniment de suflet, fiind oficiată, după îndătinatul obicei local, Taina Sfântului Maslu urmată de împărțirea darurilor de Sfântul Nicolae, tuturor copiilor și tinerilor prezenți.

Și în acest an, la acest îndătinat eveniment local, bucuria a fost întregită de prezența preoților din cadrul cercului misionar Sebiș 1, care începând cu orele 17,30, au săvârșit Taina Sfântului Maslu, în prezența unui număr însemnat de credincioși și copii, care prin împreuna rugăciune și cântare au creat o atmosferă înălțătoare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Beni Ioja, de la Parohia Sebiș 1, care  a subliniat importanța virtuților smereniei, bunătății, blândeții și milosteniei, cu care după pilda vieții Sfântului Ierarh Nicolae precum și a Sfintei Mucenițe Filofteea – pomeniți în aceste zile, se cade fiecărui creștin a-și împodobi sufletul în această perioadă binecuvântată de post. Același îndemn îl exprimă și străvechile colinde românești care îndeamnă creștinul: „dar nu uita când ești voios române să fii bun”.

În continuare Pr. Marius Ardelean de la Parohia Slatina de Criș susținut referatul:Rolul Bisericii Ortodoxe la realizarea unității de credință și de neam în Principatele Române, prezentând nume de ierarhi și clerici care în decursul timpului au militat pentru unitatea credinței și a neamului în Ţara Românească, Moldova, Transilvania.

Totodată părintele referent a subliniat importanța educației în vederea cultivării și păstrării darului unității naționale, iar Biserica și astăzi precum odinioară, prin sfintele slujbe precum și prin implicarea în activități cu caracter cultural poate contribui atât la consolidarea unității naționale precum și la crearea unor cadre optime în vederea stabilirii unor dialoguri internaționale demne și benefice.

În cele ce au urmat, nu a fost trecută cu vederea „vremea de colindat” în care ne găsim, astfel că soborul preoțesc dimpreună cu credincioșii prezenți și-au împreunat glasurile interpretând un buchet de colinde care au creat cu adevărat o atmosferă înălțătoare și „o seară de vis”.

Ca și în fiecare an de Sfântul Nicolae, după ce în cursul după amiezii au fost împărțite la domiciliu persoanelor vârstnice, singure și bolnave, la încheierea serii duhovnicești, parohia gazdă a distribuit copiilor prezenți, pachete de dulciuri.

Atât pachetele pentru persoanele vârstnice cât și pentru copii au fost oferite în acest an, cu multă generozitate de către tânăra arădeancă Alexandra Timar – cunoscută în mediul social pentru nenumăratele acțiuni filantropice desfășurate în care reușește să mobilizeze nenumărate persoane, și care au în vedere ajutorarea copiilor, persoanelor vârstnice și familiilor cu probleme sociale din mediul rural și nu numai.

La final preotul paroh, a adus mulțumiri pentru prezență: soborului preoțesc, credincioșilor din localitatea Buhani dar și din alte localități învecinate, copiilor, subliniind că prin unitatea prezenței și împreunei cântări s-a creat o atmosferă înălțătoare menită să desăvârșească unitatea creștină și națională în preajma Măritului Praznic al Nașterii Domnului.

Mulțumiri deosebite au fost aduse, tinerei Alexandra Timar și tuturor persoanelor care și-au adus contribuția la oferirea unui zâmbet de bucurie persoanelor vârstnice și copiilor în asemenea momente precum și tuturor celor ce  au ostenit în organizarea acestei seri duhovnicești.

Seara s-a încheiat cu o agapă oferită de parohia gazdă.

Preot paroh Valentin Herbei

IMG-20181206-WA0063

IMG-20181206-WA0013

20181206_184528

20181206_184927

20181206_190601

IMG-20181206-WA0068

20181206_171312

20181206_171301

20181206_170519