Lansarea volumului – ,,Conferințele din cadrul Serilor Duhovnicești de la Catedrala Veche Arad”, un dar al Dăruitorului la Marele Praznic al Nașterii Mântuitorului

Sâmbătă, 22 decembrie, la Catedrala Veche din Arad, a avut loc lansarea volumului „Conferințele din cadrul Serilor Duhovnicești de la Catedrala Veche Arad”, carte apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului și cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului, Parohiei Arad-Centru și al Asociației creștin ortodoxe „Calea Mântuirii” Arad, care a sărbătorit recent 10 ani de activitate. De elaborarea cărții s-au îngrijit pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan și drd. Sorin Gheorghe Săplăcan, Editura Arhiepiscopiei Aradului fiind cea care a pecetluit această colecție de conferințe.
La eveniment au luat parte Protos. lect. univ. dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie ,,Ilarion V. Felea” din Arad, pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, Arhidiac. asist. univ. dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și pr. lect. univ. dr. Ioan Lazăr. Părinților slujitori li s-au alăturat numeroși credincioși care au venit să retrăiască, în această perioadă „a darurilor și a dăruitorilor”, amintirea serilor duhovnicești la care au luat parte.
Lansarea a debutat cu un mic concert de colinde susținut de corul de copii „ Sfântul Ioan Botezătorul”, de la Parohia Arad-Centru, coordonat de teologul Sorin Gheorghe Săplăcan, care, așa cum spunea și pr. Ioan Tulcan „a prefațat Marele Praznic al Nașterii Mântuitorului, implicarea copiilor și a părinților fiind o dovadă în plus a dragostei ce o poartă sărbătorilor creștine”.
De la Darurile Rusaliilor la Perioada Triodului
Începute în urmă cu trei ani, la ințiativa Asociației creștin ortodoxe „ Calea Mântuirii” Arad, cele 20 de conferințe s-au reunit azi, într-un volum în vederea sporirii cunoștințelor religioase ale credincioșilor și a trăirii învățăturii de credință.

Despre folosul duhovnicesc al acestui eveniment a vorbit, în cadrul manifestării, Protos. lect. univ. dr. Iustin Popovici, care a considerat acest volum un mare dar. „Părintele prof. Ioan Tulcan, s-a gândit în urmă cu trei ani să aducă ceva spre folosul credincioșilor, care doreau să afle mai multe din viața bisericii și a inițiat o serie de conferințe duhovnicești. Prima a avut loc în 29 mai 2015, în ultima vineri din lună, tradiție care s-a păstrat, având ca temă Darurile Rusaliilor, conferința fiind susținută de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu. Unii dintre credincioși nu au reușit să ajungă la toate, acest volum, pe care îl consider un dar al dăruitorului, dându-le posibilitatea să lectureze, în liniștea serii, toate cele ce s-au dezbătut în cadrul acestor seri duhovnicești”, a spus Protos. lect. univ. dr. Iustin Popovici.
Printre temele abordate în acest volum se numără, educația tineretului ortodox, importanța tainelor bisericești, valoarea cuvântului, teologia Părintelui Arsenie Boca, Sfânta Scriptură, Perioada Triodului, personalitatea Patriarhului Iustinian, conținutul fiind menit să răspundă la întrebările cât mai multor credincioși. Așa cum spunea și Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, în prefața cărții, volumul se dorește a fi un „prilej de liniștire după frământările zilei, spre cugetare, reculegere și înălțare sufletească”.
Copiii, din cadrul Grupei duminicale, coordonate de Sorin Gheorghe Săplăcan, Anca Prodan și Florina Băbău, au fost răsplătiți la final cu dulciuri și cărți de rugăciune din partea Asociației creștin ortodoxe „Calea Mântuirii” Arad, iar fiecărui credincios prezent i s-a dăruit câte un volum lansat în cadrul evenimentului.

Manuela Codrean

image

image

image

image

image

image

image

image